Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρά παζάρια για τα ειδικά μισθολόγια

Αναπόφευκτες θεωρεί το οικονομικό επιτελείο τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Πώς εξελίσσεται το παζάρι με τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Τι σχεδιάζεται για καθηγητές ΑΕΙ, γιατρούς και δικαστικούς.

Σκληρά παζάρια για τα ειδικά μισθολόγια
Από περικοπές πολλών ταχυτήτων φαίνεται να περνά η χρυσή τομή για το μαχαίρι στις αποδοχές 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, οι οποίες θα κληθούν να εισφέρουν ετήσιες εξοικονομήσεις 400 εκατ. ευρώ στο παζλ των μέτρων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αποδέκτης έντονης γκρίνιας, κυρίως από τους υπουργούς Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαιρεθούν από τις περικοπές στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας.

Για να ενισχύσουν το αίτημα της εξαίρεσης, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο υπουργείο Άμυνας για παράδειγμα, οι περικοπές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά για τους αστυνομικούς το ψαλίδι σε δώρα και υπερωριακή απασχόληση έχει ήδη συρρικνώσει τις αποδοχές τους κατά 11%.

Τις θέσεις αυτές φαίνεται να κατανοεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο όμως από την άλλη πλευρά πρέπει να κλείσει το πακέτο των μέτρων καθώς από σήμερα πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και από βδομάδα καταφθάνουν και πάλι οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, από την απόφαση των οποίων εξαρτάται η επόμενη δόση.

Πηγές του υπουργείου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως αν κλείσει το πακέτο των μέτρων και υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει άμεση κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού έως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Βουλή και ψήφιση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού στο οποίο θα ενσωματωθούν και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου έως το τέλος Οκτωβρίου, η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική και η επόμενη δόση θα έρθει στα τέλη Οκτωβρίου.

Για να κλείσει το πακέτο όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είναι αναπόφευκτες, με πιθανότερο χρόνο αναδρομικής υλοποίησης την 1η Ιουλίου. Συζητούν όμως το ενδεχόμενο κλιμακωτών μειώσεων, αναγνωρίζοντας ότι η ψαλίδα στις αμοιβές δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων είναι τεράστια.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, οι μέσες ετήσιες αποδοχές των δικαστικών φτάνουν τα 65.000 ευρώ όταν για τους στρατιωτικούς διαμορφώνονται σε 28.000 ευρώ και για τους αστυνομικούς κοντά στα 30.000 ευρώ.

Στο βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο, το μαχαίρι θα είναι κλιμακωτό και οι μειώσεις θα ξεκινούν από το 5% αγγίζοντας ακόμα και το 20%. Το σενάριο προβλέπει περικοπές που ξεκινούν από 5% για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κλιμακώνεται σε 8% για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αγγίζει το 10%-12% για τους καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και φτάνει το 20% για τις αποδοχές των διπλωματικών υπαλλήλων και των δικαστικών. Αντίστοιχη μείωση εξετάζεται και για τις αποδοχές των αρχιερέων.

Το θέμα τέθηκε στην σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υπουργούς Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια. Τελική απόφαση όμως δεν υπήρξε.

Στη σημερινή σύσκεψη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος επέμεινε στην ανάγκη μηδενικών μειώσεων στις αποδοχές των στρατιωτικών. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο Ν. Δένδιας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπουργών διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει συγκρουσιακή διάθεση, αλλά πρόθεση συνεννόησης και εύρεσης δίκαιης λύσης. Οι προτάσεις ισοδύναμων μέτρων που προηγήθηκαν όμως έχουν απορριφθεί από την τρόικα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v