Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες: Έρχονται εξαγορές - συγχωνεύσεις

Σε κατάσταση… εγκυμοσύνης, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης στον χώρο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, βρίσκεται ο κλάδος. Η κρίσιμη Γ.Σ. της Forthnet. Οι πιέσεις στα έσοδα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τηλεπικοινωνίες: Έρχονται εξαγορές - συγχωνεύσεις
Σε κατάσταση… εγκυμοσύνης που, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε νέο κύκλο συγκέντρωσης στον χώρο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, βρίσκεται ο κλάδος, ο οποίος πιέζεται από τη μείωση των εσόδων καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα των καταναλωτών σε περιορισμό των τηλεπικοινωνιακών δαπανών τους.

Επιπλέον, πρόσθετη πίεση προκαλεί και η σημαντική έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό που έχουν κάποιες από τις εταιρείες του κλάδου.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν στο επίκεντρό τους τη Forthnet, η οποία, άλλωστε, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε μη αποκλειστικές συζητήσεις με άλλες εταιρείες του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας ενδεχόμενης ενοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και τους πιθανούς όρους και προϋποθέσεις στρατηγικής συνεργασίας.

Μάλιστα, η εταιρεία είχε σπεύσει να τονίσει ότι οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο στάδιο και είναι άγνωστο αν θα έχουν αποτέλεσμα ή όχι. Κατά κύριο λόγο οι πληροφορίες φέρουν τη Forthnet να συζητά την πιθανότητα συνεργασίας με το σχήμα Vodafone - Hellas online αλλά και με τη Wind Ελλάς, με την οποία μάλιστα κάποια στιγμή η φημολογία ανέφερε ότι οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο σημείο για τη συνέχιση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 23 Αυγούστου και στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ζήτημα που εκκρεμεί από πέρυσι, με τους βασικούς μετόχους να επικαλούνται τότε τη μεγάλη αστάθεια της ελληνικής οικονομίας, και είναι ουσιαστικής σημασίας για την ενίσχυση της ρευστότητας της Forthnet αλλά και την εδραίωση της θέσης της ως μοχλού για την επίτευξη συνενώσεων. Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει αποφασίσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 30 εκατ. ευρώ.

Εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, τότε αναμένεται να προκύψει ένας νέος τηλεπικοινωνιακός όμιλος με μεγέθη που θα μπορούν να είναι ευθέως συγκρίσιμα με εκείνα του ΟΤΕ καθώς θα πρόκειται για ένα νέο σχήμα που θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες Quadum Play (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet αλλά και τηλεοπτικό περιεχόμενο, όπου η Forthnet λόγω Nova είναι μακράν ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος παίκτης).

Επιβράδυνση της αύξησης νέων συνδέσεων

Οι δύσκολες μέρες που διέρχεται και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και στη σταθερή τηλεφωνία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που αφορούν το εξάμηνο του έτους και καταγράφουν, για μία ακόμη φορά, ότι ο ρυθμός αύξησης των συνδέσεων, μέσω της πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU) συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς επιβράδυνσης.

Ειδικότερα στο β΄ τρίμηνο του 2012, οι νέες συνδέσεις LLU ανήλθαν σε περίπου 41.000, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου ήταν περίπου 40.000, με το σύνολο των γραμμών των εναλλακτικών παρόχων να φτάνει στο 1,749 εκατ. γραμμές στο τέλος Ιουνίου.

Στην πρώτη θέση, αν και με μικρή μείωση των συνδρομητών της σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, βρέθηκε η Forthnet, με τις συνδέσεις της να ανέρχονται σε 496.000. Ακολούθησε η Ηellas online με 486.000 συνδέσεις και με σαφή ενίσχυση της συνδρομητική της βάσης από τις 467.500 συνδέσεις του α΄ τριμήνου.

Ενισχυμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και η Wind Ελλάς με 386.000 συνδέσεις, ενώ σαφώς αυξημένη ήταν και η συνδρομητική βάση της Cyta, που έφτασε στις 281.500 συνδέσεις. Ελαφρώς χαμηλότερα από τις 100.000 και μειωμένες σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο ήταν οι συνδέσεις της On Telecoms.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v