Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Χώροι πρασίνου στα εργοστάσια Κρόνος, Ιρις

Χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι θα γίνουν στην περιοχή των παλαιών εργοστασίων "Κρόνος" και "Ιρις" στην Ελευσίνα καθώς το Έ τμήμα ΣτΕ έκανε δεκτή σχετική αίτηση κατοίκων.

ΣτΕ: Χώροι πρασίνου στα εργοστάσια Κρόνος, Ιρις
Χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι θα γίνουν στην περιοχή των παλαιών εργοστασίων "Κρόνος" και "Ιρις" στην Ελευσίνα καθώς το Έ τμήμα ΣτΕ (απόφαση υπ΄αριθμόν 2877/2012) έκανε δεκτή σχετική αίτηση κατοίκων και ακύρωσε απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντός του 2005 που τροποποίησε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Ελευσίνας κατά το σκέλος με το οποίο καθορίστηκε χρήση πολεοδομικού κέντρου στην περιοχή.

Στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνεται ότι στο αρχικό γενικό πολεοδομικό σχέδιο προβλεπόταν ότι στην επίμαχη περιοχή επρόκειτο να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και άλλων κοινόχρηστων και κοινωφελών λειτουργιών.

Ως εκ τούτου το ΣτΕ έκρινε ότι η τροποποίηση έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εκτάσεων που προορίζονται για δημιουργία κοινοχρήστων χώρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνταγματικά μη επιτρεπτή επιδείνωση των πολεοδομικών συνθηκών.

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψιν του την συνολική πολεοδομική υποβάθμιση των ευρύτερων οικιστικών περιοχών του Θριάσιου και την ανάγκη εξασφάλισης ελεύθερων χώρων.

Τέλος, ο ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει εταιρείες με ιδιοκτησία σε άλλα παλαιά εργοστάσια της περιοχής και οι οποίες διαμαρτύρονταν για την υποχρέωση τους σε εισφορά γης (που κρίθηκε αναγκαία για την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων) και για τον έντονο περιορισμό της ακίνητης περιουσίας τους ο οποίος όμως κρίθηκε συνταγματικά ανεκτός αφού η υπουργική απόφαση επιτρέπει εκεί κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, τουριστικά καταλύματα, γραφεία, κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v