Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Φρένο στο "πάρκο τεχνολογίας" στην Πάρνηθα

"Στοπ" στην εγκατάσταση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας σε έκταση περίπου 230 περίπου στρεμμάτων στην Πάρνηθα , σε τμήμα της οποία είχε λειτουργήσει παλαιότερα και λατομείο, έβαλε με απόφασή του το ΣτΕ.

ΣτΕ: Φρένο στο πάρκο τεχνολογίας στην Πάρνηθα
"Στοπ" στην εγκατάσταση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας σε έκταση περίπου 230 περίπου στρεμμάτων στην Πάρνηθα , σε τμήμα της οποία είχε λειτουργήσει παλαιότερα και λατομείο, έβαλε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 2880/2012 απόφασή του ακύρωσε διάταγμα για τον «καθορισμό ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας» που εκδόθηκε το 2007 κατά το σκέλος του, που επέτρεπε σε συγκεκριμένη ζώνη να εγκατασταθεί η Βιομηχανική και Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ) «Τεχνόπολη-Ακρόπολις».

Το ΣτΕ ακύρωσε το διάταγμα κατά το σκέλος που εξαιρούσε από την προστασία του ορεινού όγκου 500 περίπου στρέμματα για να αναπτυχθεί στην επίμαχη ζώνη πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση του δήμου Αγίου Στεφάνου (νυν Διονύσου Αττικής) και απορρίπτοντας τις παρεμβάσεις της ΑΕ «Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Ερευνας Ακρόπολις ΑΕ» και του συνδέσμου επιχειρήσεων «Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας».

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καταρτίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψιν επιταγές και δεσμεύσεις που απορρέουν από το ρυθμιστικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας που εγκρίθηκε με το νόμο 1515/85.

Δέχθηκε επίσης ότι δεν εξετάστηκε αν η επίμαχη ρύθμιση που εξαιρεί την έκταση από το καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας εναρμονίζεται προς τους σκοπούς του ρυθμιστικού σχεδίου της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών στους οποίους περιλαμβάνεται η προστασία και αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής και των οικοσυστημάτων τους και η ανάσχεση της εξάπλωσης των πόλεων και οικισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v