Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτεραιότητα στις έρευνες για "μαϊμού συντάξεις"

Την κατ' απόλυτη προτεραιότητα διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας για τις "μαϊμού συντάξεις" διέταξε με παραγγελία του προς όλες τις εισαγγελίες Εφετών της χώρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης.

Προτεραιότητα στις έρευνες για μαϊμού συντάξεις
Την κατ' απόλυτη προτεραιότητα διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας για τις "μαϊμού συντάξεις" διέταξε με παραγγελία του προς όλες τις εισαγγελίες Εφετών της χώρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης.

Ζητούμενο είναι να εντοπιστούν οι "μαϊμού-δικαιούχοι", αλλά και τυχόν επίορκοι υπάλληλοι οι οποίοι συνέδραμαν τους δράστες.

Συνάντηση με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το συγκεκριμένο θέμα είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου άρχισαν να αποστέλλονται σχετικά στοιχεία τα οποία σε πρώτη φάση προέρχονται από δημοσιεύματα εφημερίδων για "συντάξεις-μαϊμού".

Ο υπουργός πάντως ήδη γνωστοποίησε στον κ. Κατσιρώδη ότι ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποστείλουν τα ευρήματά τους από τους ελέγχους στην Δικαιοσύνη.

Στόχος της έρευνας πέραν του εντοπισμού των υπευθύνων είναι και η επιστροφή των παράνομων εισπραχθέντων ποσών από τους δράστες, καθώς η ζημιά σε βάρος του Δημοσίου υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ.


ΙΚΑ: Ταυτοποιήθηκαν 2.500 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων

Τα πρόσωπα που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις θανόντων αναζητά το ΙΚΑ σε συνέχεια της απογραφής που ολοκληρώθηκε το 2011 και 7.500 δικαιούχοι δεν προσήλθαν. Μέχρι στιγμής στο εισαγγελέα έχουν παραπεμφθεί 58 περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα, με αφορμή την προτροπή του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για γνωστοποίηση εκ μέρους των Φορέων Κοινωνικών Ασφαλίσεων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν σε καταχρηστικές περιπτώσεις χορήγησης και είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και λοιπών παροχών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποιεί τα εξής:

"Μετά την απογραφή του 2011 και αφού δεν προσήλθαν να απογραφούν 7.500 δικαιούχοι, ανεστάλησαν οι συντάξεις τους. Παράλληλα μετά από διασταύρωση στοιχείων με άλλες Κρατικές Υπηρεσίες ταυτοποιήθηκαν έως σήμερα περίπου 2.500 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων.
 
Τα στοιχεία των θανόντων αυτών απεστάλησαν στα κατά τόπους Υποκαταστήματα προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές.

Για όσες περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές στους κατά τόπους Εισαγγελείς (έως σήμερα έχουν παραπεμφθεί 58 περιπτώσεις).

Διευκρινίζεται ότι η υποβολή μηνυτήριων αναφορών προϋποθέτει τον εντοπισμό των προσώπων που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις κατόπιν επικοινωνίας του ΙΚΑ με συναρμόδιους φορείς (Τράπεζες, Δήμους, Ληξιαρχεία κ.λπ.)

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποστέλλει τις παραπάνω υποθέσεις και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισημαίνοντας τέλος, ότι η έως σήμερα συνεργασία του Ιδρύματος με τις Εισαγγελικές Αρχές είναι απρόσκοπτη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v