Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όφελος 1 εκατ. από συγχώνευση ειρηνοδικείων

Σημαντικά οικονομικά οφέλη αναμένεται να προκύψουν από την επικείμενη συγνώνευση των Ειρηνοδικείων τα οποία από 301 εκτιμάται οτι θα μειωθούν στα μισά.

Όφελος 1 εκατ. από συγχώνευση ειρηνοδικείων
Σημαντικά οικονομικά οφέλη αναμένεται να προκύψουν από την επικείμενη συγνώνευση των Ειρηνοδικείων τα οποία από 301 εκτιμάται ότι θα μειωθούν στα μισά.
 
Με προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης που προσεχώς θα κατατεθεί για επεξεργασία στο ΣτΕ προβλέπεται η άμεση συγχώνευση των Ειρηνοδικείων δεδομένου ότι το κόστος λειτουργίας τους είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις αναγκες που καλύπτουν. Ενδεικτικό είναι οτι εντός του 2010 κάποια Ειρηνοδικεία εξεδωσαν από .... καμμία(!) μέχρι 9 αποφάσεις.

Η μείωση των Ειρηνοδικείων προεκυψε από την αναγκη επιτάχυνσης της Δικαιοσυνης αλλα και από την διαπίστωση ότι πολλά Ειρηνοδικεία είναι επί της ουσίας ανενεργά ή απλώς υπολειτουργούν.

Από τη συγχώνευση υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ανέλθει συνολικά στο 1 εκατ. ευρώ, δεδομένου οτι αυτή την στιγμή περίπου 510.000 ευρώ χρειάζεται για να καλυφθούν τα μισθώματα.

Συν τοις άλλοις από την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων θα προκύψει πλεονάζων αριθμός σε Ειρηνοδίκες και δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 160 νέων Ειρηνοδικών, θα ενισχύσουν τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε αυτά από τα μονομελή πρωτοδικεία , όπως προβλέπει ο νόμος 4055/2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v