Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελικό ξεκαθάρισμα το Σεπτέμβριο

Βαθύτερη ύφεση τόσο εφέτος όσο και το 2013-14 βλέπουν οικονομικό επιτελείο και τρόικα. Εντός της εβδομάδας η απάντηση για τα ισοδύναμα μέτρα, το Σεπτέμβριο η τελική αξιολόγηση. Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι.

Τελικό ξεκαθάρισμα το Σεπτέμβριο
Βαθύτερη ύφεση τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη διετία βλέπουν το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, τονίζοντας ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει οριστική απάντηση της τρόικας για τα ισοδύναμα μέτρα που σχεδιάζει για φέτος η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και να δοθεί το πράσινο φως να πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις ο φόρος εισοδήματος. Περιλαμβάνουν περικοπές στα υπουργεία της τάξης του 0,5%-0,8% του ΑΕΠ.

Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει δουλέψει με πολύ συστηματικό τρόπο και για το 2012, για να κλείσουν ο προϋπολογισμός, τα δημοσιονομικά ισοδύναμα κ.ο.κ. και για το 2013-14 για τα 11,5 δισ. ευρώ. 

Σημείωσε πως έγινε μια αναλυτική πρώτη προσέγγιση μακροοικονομικών μεγεθών για τα επόμενα 2-3 χρόνια και για τα συστατικά της ύφεσης, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ. "Η διαδικασία για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012 προχωρά. Μέσα στην εβδομάδα θα κατασταλάξουμε στο τι θα υλοποιήσουμε και πώς, καθώς και στο ποια δημοσιονομικά ισοδύναμα θα γίνουν αποδεκτά. Για το 2013-14, το τελευταίο 10ήμερο έχουμε δουλέψει μεθοδικά, τα υπουργεία μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να έχουμε σήμερα ένα καλό ποσοστό - μέρος των 11,5 δισ. ευρώ. Έχουμε συμφωνήσει -και είναι σημαντικό- σε μια σειρά πολιτικών", είπε μεταξύ άλλων.

Η οριστική απόφαση για το μίγμα των μέτρων που θα εφαρμοστεί την επόμενη διετία ανήκει στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Υπογράμμισε ακόμα ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι περικοπές να έχουν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη και σημείωσε ότι το ύψος των μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει το υπουργείο εργασίας παραμένει στα 5 δισ. ευρώ.

Το κλιμάκιο των ελεγκτών θα αναχωρήσει σύντομα από την Αθήνα και τις επόμενες εβδομάδες θα έχει συνεχή επαφή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να κλείσει οριστικά το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει σύγκλιση στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου και η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν κλείσει μέχρι το eurogroup του Σεπτεμβρίου και τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενο στην επικείμενη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, τόνισε ότι "δεν μας αγχώνει αυτή η ιστορία. Ο κ. Γιούνκερ έχει δεσμευτεί ότι θα βρεθεί η κατάλληλη τεχνική λύση".

Σε σχέση με το Τ.Τ., έτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της τράπεζας θα πρέπει να ληφθούν σύντομα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μετά τη συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Βρούτση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος.

Το στέλεχος της Ε.Ε. Ματίας Μορς τόνισε ότι το κλιμάκιο θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των μέτρων και να συντάξει την έκθεση προόδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο τύπο, στη συνάντηση προτάθηκαν τα εξής:

• Σύνταξη σε όλους στα 66 χρόνια.
• Μείωση κύριων συντάξεων 10% από τα 1.500 ευρώ και πάνω.
• Πλαφόν 2.500 ευρώ σε κύριες συντάξεις.
Περικοπή 25%-40% στο εφάπαξ.
• Μείωση έως και 35% στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αναδρομικά.
• Λουκέτα σε δεκάδες οργανισμούς του δημοσίου.
• Συγχωνεύσεις ή κλείσιμο νοσοκομείων.
• Καμία ανανέωση σύμβασης, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
• Πολυτεκνικά επιδόματα μόνο σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.
• Κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων.
• Επανεξέταση του ΕΚΑΣ.
• Περιορισμός λίστας δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας.

Χρ. Σταϊκούρας: Τα μέτρα επαρκούν αν...

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» υποστηρίζει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν επαρκούν, αρκεί να μειωθεί η φοροδιαφυγή. «Επιδιώκουμε οι όποιες αποκλίσεις κυρίως από την πλευρά των εσόδων, που οφείλονται στη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στη διαφυγή φορολογητέας ύλης, να μην οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνει επίσης ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές. «Τόσο η ηγεσία της κυβέρνησης, όσο και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν έχουν ξεκαθαρίσει την ισχυρή βούληση ώστε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στο δημόσιο. Προς την κατεύθυνση αυτήν κινούμαστε και στο υπουργείο Οικονομικών», σημειώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v