ΣτΕ: Όχι σε αιτήσεις αναστολής διαθεσιμότητας

Απερρίφθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις δύο γυναικών υπαλλήλων που ζητούσαν να ανασταλεί η αυτοδίκαιη θέση τους σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα όπου τέθηκαν με βάση το νόμο 4024/2011.

ΣτΕ: Όχι σε αιτήσεις αναστολής διαθεσιμότητας
Απερρίφθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις δύο γυναικών υπαλλήλων που ζητούσαν να ανασταλεί η αυτοδίκαιη θέση τους σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα όπου τέθηκαν με βάση το νόμο 4024/2011 ενόψει του ότι το 2013 θα συμπλήρωναν το 55ο έτος της ηλικίας τους με τριαντακοπενταετή συντάξιμη υπηρεσία.

Πρόκειται για μια υπάλληλο υπουργείου και μία επιμελητηρίου οι οποίες στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, το Κοινοτικό Δίκαιο και η ΕΣΔΑ. Οι αιτήσεις ακυρώσεως πρόκειται να συζητηθούν τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η Επιτροπή αναστολών ακολουθώντας την νομολογία του ΣτΕ δέχθηκε ότι η εκτέλεση τέτοιων διοικητικών πράξεων όπως η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα είναι επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Έκρινε, επίσης, ότι η αναστολή θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε περίπτωση σοβαρής και ανεπανόρθωτης βλάβης, που κρίθηκε ότι δεν προκύπτει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού το μέτρο δεν συνεπάγεται για τις οικογένειες τους στέρηση των αναγκαίων πόρων διαβίωσης.

Οι υπάλληλοι υποστήριζαν ότι μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές τους στο 60% των 42.000 ευρώ που εισέπραττε η μία και 35.000 ευρώ, που εισέπραττε η άλλη, έχοντας, παράλληλα, έξοδα για ένα παιδί η κάθε οικογένεια και σημαντικές καταβολές δόσεων για δάνεια.

Ταυτόχρονα, υποστήριζαν ότι οι σύζυγοι τους είχαν μικρότερες αποδοχές, στην μία περίπτωση 26.000 ευρώ και στην άλλη ελάχιστες, λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v