Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτάχυνση στη δικαιοσύνη ζητά η τρόικα

H επιτάχυνση στην εκδίκαση των υποθέσεων αλλά και η δημιουργία ενός "φίλτρου" των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της συζήτησης που είχε η τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επιτάχυνση στη δικαιοσύνη ζητά η τρόικα
H επιτάχυνση στην εκδίκαση των αστικών υποθέσεων, το e-justice δηλαδή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, οι συγχωνεύσεις των ειρηνοδικείων που ήδη έχουν δρομολογηθεί αλλά και η δημιουργία ενός "φίλτρου" των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα πινάκια, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της συζήτησης που είχε το κλιμάκιο της τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου δυο ώρες και έγινε σε καλό κλίμα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις αλλαγές που προετοιμάζονται αναφορικά με τον κώδικα των δικηγόρων , ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί αναμορφωμένος από το υπουργείο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ως προς το πάγιο μέτωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μέχρι τον Μάρτιο του 2013 αναμένεται να έχει κατατεθεί ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας ενώ εξετάζεται και η δημιουργία μιας υπηρεσίας η οποία θα εξετάζει τις υποθέσεις που εισάγονται στα δικαστήρια προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των πινακίων. Ρόλος αυτής της υπηρεσίας θα είναι να "φιλτράρει" τις μηνύσεις και τις αγωγές που εισάγονται προκειμένου να αποφαίνεται εαν είναι βάσιμες, νόμιμες κ.τλ.

Όσες πληρούν τις προϋποθέσεις θα δρομολογούνται ενώ οι λοιπές θα απορρίπτονται. Άγνωστο ωστόσο παραμένει μέχρι στιγμής τί μέλλει γενέσθαι με τις ήδη υπάρχουσες οι οποίες εκκρεμοδικούν.

Περαιτέρω στο στόχαστρο τις τρόικα τέθηκε και το θέμα των συγχωνεύσεων των Ειρηνοδικείων οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Στόχος του υπουργείου είναι τα συνολικά 300 υπουργεία που λειτουργούν να μειωθούν σε 175.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο e-justice, την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών στα δικαστήρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την προσπάθεια επισημαίνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου. " Όλα τα σφυριά του υπουργείου χτυπούν για το e-justice", είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v