Εισαγγελική παρέμβαση για τα εμβάσματα

Εντατικούς ελέγχους σε όσους μέχρι πρότινος δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα, αλλά το 2010 εμφανίστηκαν να βγάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό ξεκινούν οι εισαγγελικές αρχές μετά από δημοσιεύματα.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα εμβάσματα
Εντατικούς ελέγχους σε όσους μέχρι πρότινος δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα, αλλά το 2010 εμφανίστηκαν να βγάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό ξεκινούν οι εισαγγελικές αρχές μετά από σχετική παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγα.

Την έρευνα θα διενεργήσει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, ενώ η παρέμβαση έγινε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, που επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ με ονόματα που παραπέμπουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επώνυμες εταιρείες, ενώ 403 από τους Έλληνες που αναφέρονται δήλωσαν το 2010 μηδενικό εισόδημα.

Στον σχετικό πίνακα περιλαμβάνονται συνολικά 731 Έλληνες και αλλοδαποί πολίτες που το 2010 έβγαλαν επισήμως σε τράπεζες του εξωτερικού το ποσό του 1 δισ. ευρώ, ενώ στην εφορία δήλωσαν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Στον επίμαχο πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται εμβάσματα για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με αγγλικό, γερμανικό και ιταλικό επώνυμο, όπως επίσης υπάρχουν και ορισμένα ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Σε αντίστοιχο πίνακα του έτους 2009 υπάρχουν 735 πολίτες οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό 1,247 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσαν στη ΔΟΥ 3 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά, στην παραγγγελία του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει:

«Ενεργώντας εν προκειμένω κατ' εφαρμογή του άρθρου 35 εδάφιο (β) ΚΠΔ παρακαλούμε όπως εν όψει σχετικών δημοσιευμάτων στον Αθηναϊκό Τύπο (επισυνάπτονται σχετικά δημοσιεύματα) περί αποκρύψεως εκ μέρους σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας περιουσιακών τους στοιχείων υποκειμένων σε φορολόγηση ενεργήσετε τα δέοντα προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα για την άσκηση ή μη ποινικής διώξεως σε βάρος των εμπλεκομένων ατόμων στην υπόθεση αυτή».

Η έρευνα θα αναδείξει βέβαια και περιπτώσεις χρήματος που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v