Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ξεκινά η μεγάλη αναδιάταξη

Πρώτο βήμα η απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ από Πειραιώς. Οι μνηστήρες για το Τ.Τ. και οι συζητήσεις. Οι εκατέρωθεν έλεγχοι μεταξύ Credit Agricole και ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και η τύχη της Γενικής. Τα σενάρια και τα καυτά ντεσού.

Τράπεζες: Ξεκινά η μεγάλη αναδιάταξη
Το σύνθημα εδόθη και η συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ξεδιπλωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα έστω και εξ ανάγκης, λόγω έλλειψης κεφαλαίων και ανώτερων εντολών από την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ), τα μέλη της οποίας χορηγούν τα δισεκατομμύρια ευρώ για την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Το πρώτο βήμα έγινε, για άλλη μία φορά, από την Τράπεζα Πειραιώς. Όπως ακριβώς πριν από 14 χρόνια, όταν αγόραζε τη Μακεδονίας - Θράκης, έτσι και τώρα η Πειραιώς ανοίγει τον χορό. Μόνο που αντί για εξαγορές κρατικών τραπεζών, τώρα ο χορός προβλέπει αναγκαστικές απορροφήσεις στοιχείων ενεργητικού και συγχωνεύσεις.

Η διάσπαση και η πώληση στην Πειραιώς των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΑΤΕ, το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, όπως είχε αποκαλύψει από το πρωί της ίδιας ημέρας το Εuro2day.gr, αποτελούν το πρώτο κομμάτι του υπό σύνθεση νέου παζλ για το τραπεζικό σύστημα.

Η Πειραιώς ενισχύει τη θέση της καθώς η... προίκα όσον αφορά τις καταθέσεις αλλά και το ενεργητικό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, πολύ περισσότερο σε μια άνυδρη περίοδο που βιώνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της «καλής» ΑΤΕ θα προσδιοριστεί, όπως έγραψε το Euro2day, αφού η Πειραιώς επεξεργαστεί νέο business plan, βάσει του οποίου θα καθοριστούν πλέον και οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας.

Το γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν ανακεφαλαιοποίησε αμέσως την «καλή» ΑΤΕ, παρά μόνο κάλυψε μέσω δανεισμού στο ΤΕΚΕ το χρηματοδοτικό κενό της, ανοίγει τον δρόμο για άμεσες αποφάσεις και στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Η κυβέρνηση θα πουλήσει το Τ.Τ. και η τράπεζα, αν το αγοράσει μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα υποβάλει νέο business plan στο Τ.Χ.Σ. για την ανακεφαλαιοποίησή της, όπως ακριβώς έγινε με την απορρόφηση της καλής ΑΤΕ από την Πειραιώς», δηλώνουν στο Euro2day.gr κυβερνητικοί κύκλοι.

Πολλοί μνηστήρες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Παρά τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζει η οικονομική κατάσταση του Τ.Τ., το ενδιαφέρον για την απόκτησή του αναμένεται να είναι έντονο και από πολλούς μνηστήρες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα οποία δεν αποκλείουν κάτι αντίστοιχο και από ξένες τράπεζες.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το Τ.Τ. θα περάσει σε ελληνικά χέρια δίνοντας προβάδισμα στην Εθνική Τράπεζα, εφόσον η διοίκησή της αποφασίσει να το διεκδικήσει. Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. μετέχουν ήδη με ποσοστό της τάξης του 6%, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank, που είναι επίσης πολύ πιθανό να ενδιαφερθεί για την απόκτηση του 34% του Ταμιευτηρίου.

Ατού ιδιαίτερα ελκυστικό για τους υποψήφιους αγοραστές του Τ.Τ. είναι, πέραν των καταθέσεων με χαμηλό συγκριτικά με την αγορά κόστος, η... χρυσή σύμβαση που έχει υπογράψει με τον έτερο μέτοχό του (κατέχει το 10%), τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Βάσει αυτής, τα προϊόντα του Τ.Τ. μπορούν να πωλούνται μέσα από μεγάλο μέρος του δικτύου των ΕΛΤΑ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Βέβαια, για να γίνει η πώληση πρέπει το Τ.Τ. να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα έχει δώσει ήδη το πράσινο φως.

Συζητά με Εθνική, Alpha και Eurobank η Credit Agricole

Ο δεύτερος πόλος έχει γαλλικό άρωμα. Η Credit Agricole διαπραγματεύεται τη συγχώνευση της Εμπορικής με μία από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank ελέγχουν τα οικονομικά στοιχεία της Εμπορικής όπως και η Credit Agricole, από την πλευρά της, τα οικονομικά στοιχεία των τριών τραπεζών.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι εκατέρωθεν έλεγχοι, θα συνταχθούν τρία διαφορετικά business plans (Εμπορική - ΕΤΕ, Εμπορική - Alpha, Εμπορική - Eurobank), όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Ο προσδιορισμός των όρων της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στους τραπεζοϋπαλλήλους πρώτα θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις.

Εφόσον προσδιοριστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης, το deal μεταξύ Credit Agricole και ελληνικής τράπεζας θα τρέξει ταχύτατα, εκτιμούν στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Και αυτό γιατί έχει υπάρξει ήδη ικανή προεργασία, ενώ και η κυβέρνηση δείχνει να επιθυμεί ένα μεγάλο deal στον τραπεζικό κλάδο μέσα στον Αύγουστο.

Τα κριτήρια των Γάλλων και το προβάδισμα της Alpha Bank

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τη μορφή που θα έχει η συμφωνία μεταξύ Cr.A. και ελληνικής τράπεζας:

Πρώτον, συγχώνευση της Εμπορικής με την εγχώρια τράπεζα. Η Credit Agricole θα κληθεί σε αυτό το σενάριο να βάλει πριν ή μετά τη συγχώνευση τα κεφάλαια που χρειάζεται η Εμπορική. Αν τα βάλει στην ΑΜΚ, τότε θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ελάχιστης συμμετοχής (10%) των ιδιωτών.

Tο δεύτερο σενάριο προβλέπει την είσοδο της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Holding, υπό τη σκέπη της οποίας θα έχουν μπει οι θυγατρικές του εξωτερικού της τράπεζας που θα συγχωνευθεί με την Εμπορική.

Ψηλά στα κριτήρια με τα οποία οι Γάλλοι θα επιλέξουν την τράπεζα με την οποία θα συγχωνεύσουν την Εμπορική περιλαμβάνεται το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί το νέο σχήμα.

«Αν η Credit Agricole δεν θέλει να πληρώσει πολλά, θα διαλέξει να συγχωνεύσει την Εμπορική με την τράπεζα που έχει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, φωτογραφίζοντας πρακτικά την Alpha Bank.

Κύκλοι πάντως της Cr.A. παραδέχονται μεν ότι το ύψος των κεφαλαίων της νέας τράπεζας είναι ένα από τα κριτήρια, σημειώνουν όμως ότι δεν είναι το μόνο. Θα μετρήσουν τόσο το μέγεθος, όσο και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου, σημειώνουν, διευκρινίζοντας ότι στόχος της Credit είναι η μειοψηφική έστω συμμετοχή σε μια ισχυρή τράπεζα.

Τι θα γίνει με τη Γενική και τις κυπριακές τράπεζες

Υπάρχει μία ακόμη τράπεζα που μπορεί αυτόνομα να μην προσελκύει ενδιαφερομένους, αλλά εάν μπει στο κάδρο και η μητρική τότε το ενδιαφέρον γίνεται έντονο. Πρόκειται για τη μικρή, αλλά με πλούσια για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας... μαμά, Geniki Bank.

Η Societe Generale έχει σχεδόν εγκαταλείψει τη θυγατρική της στην Ελλάδα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον κλάδο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στις αρχές του 2012 η τότε διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε επαφές με τους Γάλλους της Societe Generale, με στόχο την εξαγορά της Geniki και την επίτευξη μετοχικού deal με τη γαλλική τράπεζα.

Εξελίξεις όμως αναμένονται και στο μέτωπο των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην κυπριακή οικονομία και εξαιτίας του κόστους που έχει υποστεί το ελληνικό κομμάτι οι κυπριακοί τραπεζικοί όμιλοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατρέψουν την παρουσία τους στην Ελλάδα σε αυτόνομες θυγατρικές, καθώς μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, με τη μορφή υποκαταστημάτων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v