Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Προκήρυξη προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου

Στην προκήρυξη ανάθεσης υπηρεσιών «τελευταίου καταφυγίου» και «καθολικής υπηρεσίας» για την ηλεκτρική ενέργεια προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΡΑΕ: Προκήρυξη προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου
Στην προκήρυξη ανάθεσης υπηρεσιών «τελευταίου καταφυγίου» και «καθολικής υπηρεσίας» για την ηλεκτρική ενέργεια προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για υπηρεσίες που προβλέπονται σε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα και σκοπό έχουν την κάλυψη των αναγκών μεγάλων και μικρών καταναλωτών, σε περίπτωση όπου αυτοί για οποιονδήποτε λόγο βρεθούν χωρίς προμηθευτή.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται λίγες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει ο Νόμος 4001 του 2011 (31 Ιουλίου 2012). Η σημασία της διαδικασίας μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι θα ήταν έως και συμβολική. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση τεσσάρων ανεξάρτητων προμηθευτών από τις αρχές του 2012, ο ρόλος του παρόχου που προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές φαίνεται σημαντικός.

Επί της ουσίας, πάντως, ο ρόλος αυτός θα ανατεθεί στη ΔΕΗ, καθώς είναι η μοναδική καθετοποιημένη εταιρεία που πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και η προκήρυξη για την κάλυψη του συνόλου των καταναλωτών.

Εξάλλου, ακόμη και αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο πλαίσιο της προκήρυξης (καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών η 24η Σεπτεμβρίου), η ΡΑΕ μπορεί από τον νόμο να αναθέσει τις υπηρεσίες αυτές στον προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ανά κατηγορία πελατών, δηλαδή στη ΔΕΗ.

Το θέμα είναι ότι με την ανάληψη από τη ΔΕΗ και επισήμως του ρόλου αυτού η επιχείρηση αφενός θα λαμβάνει επιπλέον αποζημίωση, αυξάνοντας τα έσοδά της, κι αφετέρου θα πάψει να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι προσφέρει υπηρεσίες χωρίς αντάλλαγμα.

Πάντως, ήδη για τις υπηρεσίες που προσφέρει ως προμηθευτής «καθολικής υπηρεσίας», η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ αύξηση 7% στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια για όσους καταναλωτές κάνουν χρήση της υπηρεσίας αυτής.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τους καταναλωτές οι οποίοι είχαν ως προμηθευτές τις εταιρείες που βγήκαν από την αγορά (Energa, Hellas Power, Revma1, Alternative) και δεν υπέγραψαν νέα σύμβαση με άλλον προμηθευτή, 3 μήνες από τη διακοπή της τροφοδοσίας τους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο 4001 ο «προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου» ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται να προμηθεύει πελάτες οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από προμηθευτή, λόγω υπαιτιότητας του τελευταίου και όχι των πελατών. Η προμήθεια διενεργείται για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών, ώστε οι πελάτες να διαπραγματευθούν νέα σύμβαση με άλλον προμηθευτή.

Ο προμηθευτής «καθολικής υπηρεσίας» ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται να προμηθεύει οικιακούς πελάτες και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ μέχρι και 25 kVA), οι οποίοι είτε δεν έχουν επιλέξει προμηθευτή είτε αδυνατούν να βρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v