Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει στα δυο η ΑΤΕ και πωλείται η "καλή"

Το καυτό ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου.

Σπάει στα δυο η ΑΤΕ και πωλείται η καλή
Το καυτό ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και το μέλλον της Aγροτικής Τράπεζας ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Χ. Σταϊκούρα και του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τι μέλλει γενέσθαι με την ΑΤΕBank, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εξέτασαν με ιδιαίτερα σοβαρό τρόπο και κατά πάσα πιθανότητα κατέληξαν στους συμφερότερους όρους για το Δημόσιο με τους οποίους πρέπει να γίνει η πώλησή της.

Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Δημόσιο και η Tράπεζα της Ελλάδος προβλέπει, εκτός απροόπτου, τον διαχωρισμό της ΑΤΕΒank στα υγιή και στα άρρωστα στοιχεία του ομίλου. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και με τους επικεφαλής της τρόικας έτσι ώστε η διαδικασία πώλησης να ξεκινήσει αμέσως.

Καταρχήν ενδιαφέρον για τα καλά στοιχεία της ΑΤΕ έχουν εκδηλώσει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και ο όμιλος της Eurobank. Πηγές από τους ενδιαφερομένους υποστηρίζουν ότι αναμένουν την τελική απόφαση της κυβέρνησης έτσι ώστε να τους καλέσουν στη συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό με κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

ΟΤΟΕ: Τι ζητά για την ανακεφαλαιοποίηση - Η συνάντηση με Στουρνάρα

Για έντονο προβληματισμό και ανησυχία κάνει λόγο η ΟΤΟΕ σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και έκανε μία πλήρη και αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του κλάδου, που αφορούν τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όσο και στην πορεία του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

1. Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, πρέπει να λειτουργήσει με όρους και κανόνες σε όφελος της οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών.

2. Χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα εγγυάται:
? Μια νέα βιώσιμη διάρθρωση και λειτουργία των Τραπεζών
? Ανακεφαλαιοποίηση όλων των Τραπεζών (ιδιωτικών, δημοσίου ενδιαφέροντος, συνεταιριστικών), που να εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας
? Επανακαθορισμό του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας Ελλάδος
? Στήριξη των θέσεων εργασίας και δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης της απασχόλησης

3. Ειδικότερα, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεδομένου ότι πρόκειται για υγιείς Τράπεζες με ελάχιστες επισφάλειες και θετική σχέση καταθέσεων χορηγήσεων. Άλλωστε, η διάλυση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην εξαφάνιση της Αγροτικής Πίστης από την Ελλάδα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα Τραπεζών με πυρήνα την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών δημιούργησε, πολλούς προβληματισμούς και ερωτηματικά.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ ο κ. Στουρνάρας αν και δήλωσε ότι συμφωνεί στα περισσότερα από όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, επεσήμανε τα εξής:

1. Τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης προέρχονται από τους δανειστές και θα υπάρχει συναπόφαση της Κυβέρνησης μαζί τους για τον τρόπο και τους όρους της κατανομής και της διάθεσής τους.
2. Τα θέματα των Τραπεζών είναι θέματα που χειρίζονται κυρίως η Τρόικα σε απευθείας επαφή με την Τράπεζα Ελλάδος.
3. Η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα γιατί θα προηγηθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της, ενώ αντιθέτως θα είναι άμεση η αντιμετώπιση του μέλλοντος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
4. Η Credit Agricole (σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Υπουργός από τον επικεφαλής της Τράπεζας στην Ελλάδα) θα είναι παρούσα ως Τράπεζα και στο μέλλον στην ελληνική αγορά.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, η Κυβέρνηση προτίθεται να εγγυηθεί την απασχόληση ενόψει των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v