Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα περαίωση και έλεγχοι εξπρές σε εταιρείες

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει νέα περαίωση για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Μπαράζ ελέγχων με διαδικασίες εξπρές στις επιχειρήσεις με βάση δέκα κριτήρια. Σκληρή γραμμή στις προθεσμίες για τις δηλώσεις και στοπ στις παρατάσεις.

Νέα περαίωση και έλεγχοι εξπρές σε εταιρείες
Εφτά και σήμερα για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική τους υποβολή λήγει στις 31 Ιουλίου και από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη παράταση.

Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του σημειώνουν ότι από το 2013 η εποχή των παρατάσεων θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων κάθε χρόνο θα είναι προκαθορισμένες και όσοι δεν τις υποβάλουν εμπρόθεσμα θα είναι αντιμέτωποι ακόμα και με διπλάσιο φόρο.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο καθεστώς των αλλεπάλληλων παρατάσεων που χαρακτηρίζουν σήμερα το σύστημα υποβολής δηλώσεων, καθιερώνοντας συγκεκριμένες προθεσμίες υποβολής κάθε είδους δήλωσης.

Από το 2013 όλα αλλάζουν

Από την επόμενη χρονιά οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν εγκαίρως ότι έχουν περιθώριο, για παράδειγμα, έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Οι πύλες των ηλεκτρονικών συστημάτων θα ανοίγουν από τις αρχές κάθε χρονιάς. Όλες οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ το σύστημα θα μένει για λίγες μέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας ανοιχτό. Όταν κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες, όσοι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή θα είναι αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές. «Ακόμα και διπλάσιο φόρο θα μπορούσαμε να επιβάλουμε στους αμελείς», λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στην καθιέρωση συγκεκριμένων προθεσμιών για την υποβολή κάθε δήλωσης δίνει ιδιαίτερη σημασία ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στη φιλοσοφία του οποίου, όπως αποτυπώθηκε και στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εντάσσονται η απλοποίηση των διαδικασιών και η σταθερότητα των κανόνων του φορολογικού συστήματος.

Αντίστοιχα με τα φυσικά πρόσωπα, θα καθιερωθούν σταθερές και προκαθορισμένες ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων και για τις επιχειρήσεις, επίσης με αυστηρές ποινές για τους αμελείς.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πάντως, θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι το υπουργείο Οικονομικών σύντομα σχεδιάζει να ζητήσει και πάλι τον οβολό τους για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων. Η τελευταία περαίωση εκκρεμών υποθέσεων κάλυψε την περίοδο 2000-2009, απέδωσε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου και εκτιμάται ότι μια ανάλογη κίνηση με ελαφρώς τροποποιημένη διαδικασία μπορεί και πάλι να δώσει ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει προαναγγείλει διαδικασίες εξπρές για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με συνοπτικούς ελέγχους. Πρόκειται επί της ουσίας για την εγκύκλιο στη βάση της οποίας οι ορκωτοί ελεγκτές διενεργούν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.) για τη χορήγηση φορολογικού πιστοποιητικού.

Άλλωστε χθες, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ήδη άνοιξε ο δρόμος για τακτικούς ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από τις εφορίες και θα λαμβάνονται υπ’ όψιν δέκα κριτήρια:
1. Τη λήψη ή έκδοση πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων.
2. Συναλλαγές με ανύπαρκτες φορολογικά εταιρείες.
3. Προϊόντα ή συναλλαγές που υπερτιμολογήθηκαν.
4. Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων.
5. Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.
6. Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο.
7. Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από του νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.
8. Άσκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
9. Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.
10. Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v