Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαγεωργίου: Αναμόρφωση σε τέλος ΑΠΕ

Πυροσβεστικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς, με έμφαση τις ΑΠΕ, προανήγγειλε ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ αρμόδιος για την ενέργεια Ασημάκης Παπαγεωργίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Παπαγεωργίου: Αναμόρφωση σε τέλος ΑΠΕ
Πυροσβεστικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς, με έμφαση τις ΑΠΕ, προανήγγειλε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για την ενέργεια Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Ωστόσο, ριζική λύση θα δοθεί με την πλήρη αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου με βάση το οποίο λειτουργεί η αγορά, καθώς το σημερινό έχει αποδείξει ότι είναι έντονα προβληματικό.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα θέματα μπαίνουν στο τραπέζι. Δηλαδή ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ να αντιμετωπιστεί όχι αποκλειστικά με αύξηση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές, αλλά και με ενδεχόμενη μείωση των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ.

Πάντως, και με αφορμή τις πρόσφατες εκατέρωθεν βολές που οι φορείς της αγοράς εκτοξεύουν ο ένας σε βάρος του άλλου (κρατική ΔΕΗ κατά ανεξάρτητων παραγωγών, φωτοβολταϊκά κατά συμπαραγωγής κ.λπ.), ο κ. Παπαγεωργίου παρενέβη στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όπως τόνισε, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι κοινό. Και όσους δεν ακουμπά σήμερα, μπορεί να τους ακουμπήσει αύριο. Έτσι είναι προς το συμφέρον όλων η ενεργειακή αγορά να επιβιώσει. Όποιος δεν ακολουθήσει, θα χάσει.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνεται και το θέμα της φορολογικής επιβάρυνσης των λογαριασμών ηλεκτρικού. Για το θέμα αυτό το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς όποιο δημόσιο έσοδο μειωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο ισοδύναμο μέτρο.

Τέλος, αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικού, στόχος του ΥΠΕΚΑ παραμένει να μην υπάρξουν αυξήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v