Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα SOS εκπέμπει η οικονομία

«Δεν βγαίνει ο χρόνος αν δεν πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου» προειδοποιούν εταιρίες. Στον αέρα η εξόφληση ληξιπρόθεσμων 4 δισ. και η αποδέσμευση ρευστότητας 8 δισ. Οι καραμπόλες στα έσοδα και το πρόγραμμα.

Σήμα SOS εκπέμπει η οικονομία
Σήμα SOS εκπέμπει στην κυβέρνηση η οικονομία, προειδοποιώντας για ορατό κίνδυνο κατάρρευσης τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και των δημόσιων εσόδων αν μέσα στους επόμενους μήνες το Δημόσιο δεν επιστρέψει στην αγορά παρακρατούμενη ρευστότητα και δεν ξεκινήσει η σταδιακή άρση του ιδιότυπου εμπάργκο στο οποίο έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ξεπερνούν σήμερα τα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι σε 3 δισ. ευρώ περίπου ανέρχονται οι παρακρατούμενες επιστροφές ΦΠΑ. Το Δημόσιο δηλαδή έχει δανειστεί, και μάλιστα άτοκα, από την αγορά περίπου 10 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές του ανάγκες, την ώρα όπου η οικονομία αντιμετωπίζει συνθήκες εντεινόμενης πιστωτικής ασφυξίας.

Με τον τζίρο και τη λειτουργική κερδοφορία να πέφτουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τις κάνουλες των τραπεζών να παραμένουν κλειστές και τις εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων να έχουν κόψει τα όρια κάλυψης για εισαγωγές πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων, οι περισσότερες επιχειρήσεις επιβιώνουν μεταθέτοντας χρονικά την εξόφληση υποχρεώσεων προς εγχώριους προμηθευτές αλλά και τις καταβολές μισθοδοσίας στους εργαζομένους.

«Ο χρόνος εξόφλησης των προμηθευτών μας τείνει να γίνει αντίστοιχος του χρόνου είσπραξης των απαιτήσεών μας από το Δημόσιο», ομολογεί διευθυντικό στέλεχος μεγάλου ομίλου. Ήδη ένα μεγάλο μέρος της αγοράς στην πράξη έχει σταματήσει να πληρώνει. Πέραν των εταιρειών που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, στάση πληρωμών έχουν κηρύξει άτυπα και πολλές επιχειρήσεις που παρέχουν υλικά ή υπηρεσίες στο Δημόσιο.

Ο μέσος χρόνος εξόφλησης προμηθευτών έχει ξεπεράσει τις 200 ημέρες, ενώ ακόμη και μεγάλες εισηγμένες έχουν φθάσει να εξοφλούν υποχρεώσεις τους σε 10 ή και σε 12 μήνες.

«Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Δεν βγαίνει ο χρόνος αν δεν πληρωθούν κάποιες οφειλές του Δημοσίου», προειδοποιεί κορυφαίος επιχειρηματίας με δραστηριότητες από τη βιομηχανία έως τις υπηρεσίες.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης να είναι η γρήγορη εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η επιστροφή μέρους του ΦΠΑ.

Μόνο έτσι θα αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα συμπαρασύρει και τα δημόσια έσοδα και θα εντείνει τις συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.

Στον αέρα η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να θέσει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εταίρους μας την ανάγκη να απεμπλακούν από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος κονδύλια που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, καθώς και κονδύλια για να επανεκκινηθούν τα μεγάλα έργα.

Η δανειακή σύμβαση προβλέπει για φέτος την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις (1,3 δισ. ευρώ στο τρέχον γ΄ τρίμηνο και 2,7 στο δ΄ τρίμηνο).

Λόγω όμως της μεγάλης υστέρησης που εμφανίζει η χώρα στην εφαρμογή του προγράμματος, η δόση των 31 δισ. ευρώ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ποσό των 2 δισ. ευρώ, για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετατίθεται τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο.

…και η απελευθέρωση ρευστότητας 8 δισ. ευρώ

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα απελευθέρωνε κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου της φετινής χρονιάς ρευστότητα 8 δισ. ευρώ, διακόπτοντας ως το α΄ τρίμηνο του 2013 την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ο παραπάνω στόχος θεωρείται πλέον ανέφικτος καθώς λόγω της καθυστέρησης καταβολής της δόσης των 31 δισ. ευρώ και της υστέρησης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού η χώρα θα πρέπει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες εσωτερικών πληρωμών από την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Ήδη μέσα στον μήνα το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων γραμματίων 4 δισ. ευρώ (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές) έναντι 3,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε αποπληρωμή εντόκων που λήγουν ύψους 2 δισ. ευρώ, χωρίς νέα έκδοση.

Αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών από επιχειρήσεις

Αν δεν σπάσει γρήγορα ο παραπάνω φαύλος κύκλος, η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον γενικευμένης αδυναμίας κάποιων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές και στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ήδη, μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις σε ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ), ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο. Η παραπάνω κατάσταση εξηγεί την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα ΦΠΑ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού και την κατάρρευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ

Μόνο για φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 52,2 δισ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, λεφτά για να αποδοθούν οι παραπάνω φόροι δεν υπάρχουν, διαμηνύουν επιχειρηματίες.

Προβληματισμός για το θέμα εκφράζεται και στους κόλπους της κυβέρνησης καθώς σταδιακά γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος μεγαλύτερων αποκλίσεων ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, λόγω της αδυναμίας νομικών και φυσικών προσώπων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό θα δυσχεράνει και τη διαπραγματευτική θέση απέναντι στους εταίρους.

Ενέργειες για να μειωθεί σύντομα το ρίσκο της χώρας

Τέλος, η αγορά θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν κινήσεις και δηλώσεις από την πλευρά της Ευρώπης, που θα μειώσουν αμέσως το ρίσκο της χώρας. Το PSI+ εκτίναξε το ρίσκο της χώρας και η πολιτική αβεβαιότητα και η ακυβερνησία που το διαδέχθηκαν εγκαθίδρυσαν δύο πεποιθήσεις, ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα βγει από την ευρωζώνη και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, παρά το πρόσφατο κούρεμα και την επιμήκυνση.

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης πρέπει να εξηγήσουν στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες ότι απαιτείται να υπάρξουν δηλώσεις και πράξεις που θα ανατρέψουν τις παραπάνω πεποιθήσεις. Μία δήλωση της Μέρκελ ότι θα διενεργηθούν επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγάλους γερμανικούς ομίλους θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα.

Η αλλαγή του κλίματος θα είναι αξιοσημείωτη αν ξεμπλοκαριστούν τα δάνεια της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα, με εγγύηση τα αναπτυξιακά κεφάλαια του ΕΣΠΑ, και βρεθεί τρόπος σε συνεργασία με την ΕΚΤ να γίνουν και πάλι αποδεκτές οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών.

Μόνο έτσι θα ανέβουν οι αξίες των εγχώριων assets και το ενδιαφέρον των επενδυτών ώστε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και οι εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων θα επαναφέρουν την παροχή ορίων κάλυψης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v