Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες οπισθοφυλακής με την τρόικα

"Μπιλιετάκια" εφορίας επιστρατεύει η κυβέρνηση για να πείσει την τρόικα καθώς δεν βρέθηκαν τα 11,5 δισ. ευρώ. "Τυράκι" αποκρατικοποιήσεων αλλά και απειλές για οριζόντια μέτρα. Το ραντεβού των τριών και η έλευση των δανειστών.

Μάχες οπισθοφυλακής με την τρόικα
Να κερδίσει τις εντυπώσεις της τρόικας με στοχευμένες παρεμβάσεις στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και του νοικοκυρέματος του δημόσιου τομέα επιδιώκει η κυβέρνηση, μετά τις δυσκολίες που φάνηκαν στην κατάρτιση πλήρους λίστας εξοικονομήσεων δαπανών 11,5 δισ. ευρώ, μέχρι να έρθει η τρόικα.

Το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας ορίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου και στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί αφενός την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων, αφετέρου ένα ηχηρό μήνυμα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου σε ποσοστό χαμηλότερο του 51% σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ και κατάργηση της διάταξης Αλογοσκούφη με την οποία δεν επιτρέπεται σε ιδιώτες να αποκτούν ποσοστό πάνω από 20% σε στρατηγικού χαρακτήρα δημόσιες επιχειρήσεις.

Στο μέτωπο των μέτρων, το καλάθι είναι μικρό και οι δυσκολίες μεγάλες. Όπως έγραφε χθες το Euro2day, ο κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με οκτώ υπουργούς της κυβέρνησης απέδωσε περιορισμένα αποτελέσματα στον προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων, με αποτέλεσμα στη σημερινή συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου η λίστα να είναι λειψή.

Το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρωθεί το βράδυ της Δευτέρας χθες το βράδυ διευρύνθηκε φτάνοντας τα 7,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπολείπονται άλλα 4 δισ. δαπάνες για να κλείσουν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κατέβαζαν χθες τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση. «Μην περιμένετε συγκεκριμένα μέτρα, δεν μπορεί να υπάρχει ποσοτικοποίηση μέτρων 11,5 δισ. ευρώ μέσα σε 15 μέρες, αυτό που ζητείται από την τρόικα είναι κατευθύνσεις πολιτικής» σημείωναν οι συγκεκριμένες πηγές.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο μένει να αποδειχθεί αν επιστρατεύεται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος ως εν δυνάμει απειλή ή αν έχει πραγματικές διαστάσεις, αφορά τις οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Με δεδομένο ότι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν αποτελέσει κόκκινη γραμμή στον προεκλογικό αγώνα των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενδεχόμενη υπαναχώρηση έναντι αυτής της θέσης είναι προφανές ότι θα ξεσηκώσει θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, δοκιμάζοντας τη συνοχή της κυβέρνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η τοποθέτηση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν, «παλεύουμε να τις αποφύγουμε», εντάσσεται στο πλαίσιο των δυσκολιών του εγχειρήματος συμπλήρωσης της λίστας των 11,5 δισ. ευρώ και είναι προφανές ότι θα είναι η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης.

Μάχη φέρεται να δίνει η κυβέρνηση και για να αποφύγει αίτημα λήψης πρόσθετων μέτρων στον προϋπολογισμό του 2012. «Υπάρχου φωνές μέσα στο Eurogroup που ζητάνε πρόσθετα μέτρα», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δείχνοντας την κρισιμότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ (εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, είσπραξη ειδικού τέλους ακινήτων και υποκατάσταση αν σταθεί δυνατό των περικοπών ύψους 205 εκατ. ευρώ στα ειδικά μισθολόγια από ισοδύναμα μέτρα).

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται η ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v