Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έγινε στη συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα

Κατευθύνσεις και όχι ποσοτικοποιημένα μέτρα αναζητά η κυβέρνηση για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Αυτό ζητά η τρόικα, διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας στις 26/7.

Τι έγινε στη συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα
Κατευθύνσεις και όχι ποσοτικοποιημένα μέτρα αναζητά η κυβέρνηση για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Αυτό ζητά η τρόικα, διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με οκτώ υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να καταρτιστεί ο κατάλογος των παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε εξοικονομήσεις 11,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών στις 26 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Όπως μεταδίδει από το πρωί το Euro2day.gr, στην παρούσα φάση το κύριο μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι αφενός η εξασφάλιση ενός bridge loan για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και η επιμήκυνση του προγράμματος.

Όσον αφορά τα μέτρα και τις προτάσεις που υπέβαλαν χθες οι υπουργοί, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι, «θα περιμέναμε περισσότερα, αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία, θα τους βοηθήσουμε».

Το εγχείρημα των 11,5 δισ. πάντως κρίνεται δύσκολο και έχει αξία το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις ή νέοι φόροι δεν μπορούν να αποκλειστούν κατηγορηματικά.

«Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», έλεγε με νόημα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα των πρόσθετων μέτρων για το 2012 δεν έχει αποκλειστεί εντελώς. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v