Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Ετοιμάζει Plan B με bridge loan

Η πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί ως τις αρχές Αυγούστου η αξιολόγηση από την τρόικα, το plan B του bridge loan και η μετάθεση των αποφάσεων για την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

ΥΠΟΙΚ: Ετοιμάζει Plan B με bridge loan
Στη λύση του αιτήματος σύναψης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, προκειμένου να εξοφληθούν οι δύο λήξεις ομολόγων, αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Τα δύο ομόλογα λήγουν στις 20 Αυγούστου και μέχρι τότε δείχνει δύσκολο να έχει δοθεί στους εταίρους μας η αξιολόγηση της τρόικας, που να δίνει, έστω και με πολιτικά κριτήρια, το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στις 24 Ιουλίου και όπως έγραφε χθες το Euro2day θα μείνουν έως τις 5 ή το αργότερο έως τις 10 Αυγούστου.

Αν δεν ολοκληρώσουν μέχρι τότε την αξιολόγηση, θα φύγουν και θα επανέλθουν τον Σεπτέμβριο.

Στις 20 Αυγούστου, όμως, λήγουν δύο ομόλογα, εναπομείνασας αξίας 550 εκατ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην ορατή περίπτωση όπου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η κυβέρνηση προτίθεται, όπως ακούμε, να καταθέσει στο άτυπο eurogroup, που προβλέπεται να διενεργηθεί στην Κύπρο, στα τέλη Αυγούστου, αίτημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την κάλυψη των παραπάνω λήξεων.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ζητηθεί και η προσωρινή διευκόλυνση της κυβέρνησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον βέβαια βρεθεί νομική οδός που να επιτρέπει στο ταμείο κάτι τέτοιο.

Η δυνατότητα, πάντως, προσωρινής διευκόλυνσης του ελληνικού δημοσίου από το Τ.Χ.Σ. ενδέχεται να καθυστερήσει και τις όποιες αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, καθώς αν η υπόθεση προχωρήσει εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 7 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η τράπεζα.

Η λύση ενός bridge loan μεταθέτει τις αποφάσεις για την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, όταν πια θα έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται και τα αποτελέσματα των πρώτων κυβερνητικών μέτρων.

Βέβαια, μέχρι τότε, θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπους να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες για καταβολή μισθών και συντάξεων, ενώ νέα μετάθεση θα πάρει τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξόφληση ληξιπρόσθεσμων οφειλών όσο και η υποβολή του αιτήματος επιμήκυνσης της παράτασης περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου λήγει ομόλογο του ΟΣΕ (FR 0000489676), εναπομείνασας αξίας 200 εκατ. ευρώ, του οποίου οι κάτοχοι δεν συμμετείχαν στο PSI+.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v