Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες εκπτώσεις, μικρές προσδοκίες

Οι μικρές προσδοκίες των εμπόρων, η χαμηλή έλλειψη ζήτησης εκ μέρους των καταναλωτών και οι υψηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το κλίμα μέσα στο οποίο αρχίζουν σήμερα οι επίσημες θερινές εκπτώσεις της σεζόν.

Μεγάλες εκπτώσεις, μικρές προσδοκίες
Οι μικρές προσδοκίες των εμπόρων, η έλλειψη ζήτησης εκ μέρους των καταναλωτών και οι υψηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το κλίμα μέσα στο οποίο αρχίζουν σήμερα οι επίσημες θερινές εκπτώσεις της σεζόν.

Η επίσημη έναρξη έχει επί της ουσίας τυπική σημασία μιας και ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα προσφορές, εκπτώσεις, bazaar και κάθε είδους ενέργειες που δύνανται να τονώσουν το πολύ χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον επιστρατεύτηκαν από τους εμπόρους. Είναι χαρακτηριστικό πως με την είσοδο του Ιουλίου ακόμη και μεγάλες διεθνείς αλυσίδες ένδυσης (όμιλος Zara, Η&Μ κ.ά.) προχώρησαν σε 10ήμερο προσφορών, καταργώντας τη μέχρι πρότινος πολιτική τους να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα των εκπτώσεων. Εξάλλου, η δέσμευση του νόμου (που απαγορεύει την εκδήλωση προσφορών σε χρονικά διαστήματα πριν από τις εκπτώσεις) μοιάζει πλέον ιδιαίτερα ανεπίκαιρη και άνευ νοήματος, όπως δηλώνουν στελέχη της αγοράς, σημειώνοντας ότι σε μια τόσο υποτονική αγορά δεν έχουν ρυθμιστικό ρόλο τέτοιοι περιορισμοί.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για το 2012, το α΄ εξάμηνο υπήρξε έντονα πτωτικό σε όλους τους τομείς των λιανικών πωλήσεων, με καίρια πληγέντες τους κλάδους της ένδυσης και τον οικιακό εξοπλισμό, όπου η μείωση πωλήσεων κυμαίνεται στο 20%-25%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ακόμη και το Πάσχα καταγράφηκε κάμψη πωλήσεων 18%-21% στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης και 11%-13% στα πολυκαταστήματα. Οι εκτιμήσεις ακόμη και σε αμυντικούς κλάδους όπως τα είδη ευρείας κατανάλωσης προσωπικής φροντίδας και τα είδη καθαρισμού προβλέπουν μεσοσταθμική κάμψη πωλήσεων 8%. Η τάση δε αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως μεγέθους, αν και η κατάσταση ευνοεί σαφώς τις οργανωμένες επιχειρήσεις -γιατί καρπώνονται μερίδια σε αγορά που υποχωρεί- αλλά και όσες διαθέτουν περιορισμένη έκθεση σε δανεισμό.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των εκπτώσεων, οι τιμές των αυστηρά εποχικών ειδών υποχωρούν έως και 70%, ενώ μικρότερες παρουσιάζουν τα ηλεκτρικά και ο οικιακός εξοπλισμός, αν και σε αρκετές περιπτώσεις στα έπιπλα οι εκπτώσεις που προσφέρονται αγγίζουν το 50%. Σημαντική παράμετρος των φετινών εκπτώσεων είναι ότι, πέρα από τη μειωμένη ζήτηση, και η προσφορά πλήθους προϊόντων είναι περιορισμένη, καθώς στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει πολύ τα αποθέματά τους, μειώνοντας μοιραία και την προσφερόμενη ποικιλία έναντι τουλάχιστον παλαιότερων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v