Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Εξόφληση των φόρων σε έως και 10 δόσεις

Τον εφιάλτη της εφορίας θα βιώνουν κάθε μήνα έως του χρόνου το καλοκαίρι, οι φορολογούμενοι αν δεν μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φορολογαριασμό που θα έρθει με το εκκαθαριστικό της δήλωσης.

ΥΠΟΙΚ: Εξόφληση των φόρων σε έως και 10 δόσεις
Τον εφιάλτη της Εφορίας θα βιώνουν κάθε μήνα έως του χρόνου το καλοκαίρι, οι φορολογούμενοι αν δεν μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φορολογαριασμό που θα έρθει με το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Εναλλακτικά βέβαια, αν έχουν τη δυνατότητα – πράγμα απίθανο δεδομένου ότι θα αρχίσουν να έρχονται και τα ραβασάκια για το ειδικό τέλος ακινήτων, το ΦΑΠ του 2010 και του 2011- θα μπορούν να εξοφλήσουν είτε εφάπαξ, είτε με τις κλασικές τρεις δόσεις.

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει εξόφληση του φόρου σε δόσεις που θα φτάνουν μέχρι του χρόνου το Μάιο και ο αριθμός τους θα συναρτάται με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

Η πρόταση που βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ, με εισόδημα από 50.001 έως 80.000 ευρώ και με εισόδημα πάνω από 80.001 ευρώ.

1. Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Ο κύριος φόρος χωρίζεται σε δέκα δόσεις με δύο εναλλακτικούς τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση το 60% της οφειλής εξοφλείται έως Φεβρουάριο, ώστε να γραφτούν τα συγκεκριμένα έσοδα στον προϋπολογισμό του 2012 και το υπόλοιπο 40% θα πληρωθεί έως το τέλος Μαϊου.
 
Για παράδειγμα φορολογούμενος με οφειλή 6.000 ευρώ, θα κληθεί να εξοφλήσει 3.600 ευρώ έως το Φεβρουάριο σε επτά δόσεις των 514 ευρώ. Τα υπόλοιπα 2.400 ευρώ θα εξοφληθούν σε τρεις δόσεις έως το Μάιο των 800 ευρώ. Εναλλακτικά προβλέπεται η εξόφληση του 70% του φόρου έως το Φεβρουάριο και του 30% στη συνέχεια έως το Μάιο.

2. Οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως 80.000 ευρώ. Οι δόσεις περιορίζονται σε επτά, ισόποσες από τον Αύγουστο έως το Φεβρουάριο. Στο παράδειγμα των 6.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δίνει 857 ευρώ.

3. Οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.001 ευρώ. Δεν αλλάζει τίποτα και συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το φόρο όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα σε τρεις δόσεις αν η βεβαίωση των φόρων γίνει εντός Ιουλίου, μία έως το τέλος Αυγούστου, μία έως το τέλος Οκτώβρη και μία έως το τέλος Δεκέμβρη.

Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v