Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχή από τις φοροδηλώσεις

Με δέος αντιμετωπίζουν φέτος οι φορολογούμενοι την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης υπό την απειλή εκκαθαριστικού που προκαλεί εγκεφαλικό.

Αποχή από τις φοροδηλώσεις
Με δέος αντιμετωπίζουν φέτος οι φορολογούμενοι την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και υπό την απειλή εκκαθαριστικού που προκαλεί εγκεφαλικό είτε αφήνουν τη δήλωση για την τελευταία στιγμή είτε φλερτάρουν με την ιδέα να μην την υποβάλουν καθόλου.
 
Έξι μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τις ηλεκτρονικές φοροδηλώσεις, ένας στους τρεις φορολογούμενους κρατάει ακόμα αποστάσεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα σε σύνολο 5,5 εκατ. δηλώσεων να λείπει ακόμα 1,8 εκατομμύριο.

Η αποχή έχει την εξήγησή της και αποτυπώνεται ανάγλυφα στην ανάλυση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν ήδη αποσταλεί. Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει 1.937.343 εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία επτά στα δέκα ή 1.307.068 είναι χρεωστικά, με τον συνολικό οφειλόμενο φόρο στα 2,022 δισ. ευρώ. Μέσος φόρος 1.547 ευρώ στο… κεφάλι.

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι λιγότερα από ένα στα δέκα και μόλις 168.607 φορολογούμενοι θα λάβουν ειδοποίηση επιστροφής συνολικού φόρου 91 εκατ. ευρώ (σε μέσα επίπεδα 500 ευρώ ο καθένας), ενώ υπάρχουν και 461.668 φορολογούμενοι που θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό.

Με τέτοιες επιδόσεις, είναι λογικό οι φορολογούμενοι να τρενάρουν την υποβολή της δήλωσης όσο μπορούν. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, ιδίως όταν τα έσοδα εμφανίζουν ήδη μαύρη τρύπα κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Έτσι χθες επιστρατεύτηκαν και οι προειδοποιήσεις.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι όσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους θα χάσουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση εξόφλησης των φόρων σε περισσότερες από τις τρεις δόσεις που προβλέπονται.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωνε ότι υπάρχουν και ποινές που ήδη προβλέπονται από τη φορολογική νομοθεσία για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης συνεπάγεται απώλεια αφορολογήτου (άρα έξτρα φόρο 500 ευρώ), πρόστιμο 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης αλλά και εφάπαξ εξόφληση του οφειλόμενου φόρου.
 
Οι καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος συνιστά παράλληλη απειλή και για τις αντοχές του Taxisnet. Το σύστημα μπορεί να δεχθεί περίπου 200.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις την ημέρα και χθες σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε περίπου 125.000 δηλώσεις. Σε έξι μέρες θα πρέπει να υποβληθούν 1,8 εκατομμύριο δηλώσεις.

Μια απλή διαίρεση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια είτε σε πτώση του συστήματος, είτε σε μικρή παράταση των προθεσμιών υποβολής. Ακόμα και αν το 1,8 εκατομμύριο δηλώσεις κατανεμόταν ισομερώς στις έξι μέρες που απομένουν, θα έπρεπε να υποβάλλονται 300.000 δηλώσεις την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v