Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια καταθέσεων: Σενάρια για γερές αποδόσεις

Για αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τον προσεχή Σεπτέμβριο έως και τους πρώτους μήνες του 2013 κάνει λόγο η αγορά. Πού βασίζεται το σενάριο. Τι προσφέρουν τώρα οι τράπεζες στους καταθέτες.

Επιτόκια καταθέσεων: Σενάρια για γερές αποδόσεις
«Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μια τάση, τουλάχιστον από τις μεγαλύτερες τράπεζες, να ρίξουν κάπως τα επιτόκια καταθέσεων μετά το… πανηγύρι που είχαμε κατά την προεκλογική περίοδο και το οποίο ως έναν βαθμό συνεχίζεται και σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, εκτιμώντας πως οι τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να προσπαθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Γενικότερα, υπάρχει η εκτίμηση από μέρος της αγοράς πως -κάτω φυσικά από προϋποθέσεις- θα μπορούσε να υπάρξει αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο έως και τους πρώτους μήνες του 2013, κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

• Μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης, ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ περιορίστηκε, τουλάχιστον βραχυμεσοπρόθεσμα, όπως επισήμαναν οι αναλυτές των διεθνών οίκων.

• Τα καταθετικά επιτόκια των ελληνικών τραπεζών είναι ιλιγγιώδη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου για ποσά 100.000 ευρώ υπερβαίνουν το 6,5%, όταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

• Όσο πιο κοντά βαδίζουμε προς την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόσο ελπίζεται πως θα βελτιώνεται το κλίμα για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.

• Και φυσικά, οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να περικόψουν τα επιτόκια καταθέσεων, σε μια περίοδο όπου τα καθαρά τους έσοδα από τόκους βαίνουν από το κακό στο χειρότερο (πλήγμα από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αρνητικός επηρεασμός στα επιτόκια χορηγήσεων στα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το EURIBOR κ.λπ.).

Με άλλα λόγια, κύκλοι προσκείμενοι στις τράπεζες υποστηρίζουν πως προεκλογικά είχε δημιουργηθεί (καθ’ υπερβολήν ως έναν βαθμό) ένα κλίμα φοβίας, που επηρέασε ανοδικά τα επιτόκια. Με την πάροδο του χρόνου και αν τα πράγματα στην ελληνική οικονομία αρχίσουν να ομαλοποιούνται (βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, κινήσεις ιδιωτικοποιήσεων, επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διαφαινόμενη πρόοδος στο ΕΣΠΑ κ.λπ.), τότε δεν θα υπάρχει κάποιος λόγος οι τράπεζες να επιμένουν να δίνουν τόσο υψηλά επιτόκια καταθέσεων, βάζοντας τα… δάχτυλά τους και βγάζοντας τα μάτια τους!

Για όσους πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι το πιθανότερο, οι γνώστες προτείνουν καταθετικά προϊόντα διάρκειας 12, 18, ή και 24 μηνών! Με τον τρόπο αυτόν, αν τους βγει το σενάριο, θα κλειδώσουν από σήμερα επιτόκια που θα θεωρούνται πολύ υψηλά μέσα στο 2013.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποια προϊόντα που έχουν μεν διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, αλλά παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα εξόδου από την επένδυση χωρίς ποινή σε ένα ή περισσότερα ενδιάμεσα χρονικά σημεία.

Φυσικά, οι «γερές» αυτές αποδόσεις που θα προκύψουν προϋποθέτουν την επιβεβαίωση σεναρίων στο μέλλον, σε μια περίοδο γενικότερης αβεβαιότητας και συχνών εκπλήξεων.

Τι προσφέρουν οι τράπεζες

Το Euro2day.gr παρουσιάζει ενδεικτικά τα επιτόκια που προσφέρονταν χθες από πέντε τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, ΑΤΕbank, Κύπρου, Marfin-Egnatia) σε πελάτες που διέθεταν ποσά γύρω στα 100.000 χιλιάδες ευρώ και ήθελαν να τα τοποθετήσουν για διάστημα έξι ή δώδεκα μηνών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως: α) υπάρχουν και άλλες τράπεζες πέραν των πέντε που ενδεικτικά αναφέρονται, β) οι τράπεζες μεταβάλλουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ύψος των προσφερόμενων επιτοκίων τους, γ) το ύψος των επιτοκίων συχνά διαφοροποιείται σε κάθε τράπεζα ανάλογα με το μέγεθος και το χρονικό διάστημα της κατάθεσης, δ) υπάρχουν τράπεζες που μπορεί να προσφέρουν χαμηλά επιτόκια στις δεσμευμένες καταθέσεις, όμως προσφέρουν και κάποια άλλα ελκυστικά επενδυτικά προϊόντα με παραπλήσια χαρακτηριστικά.

Γενικότερα, η παράθεση των στοιχείων γίνεται για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι για να αποφύγετε την απαιτούμενη έρευνα αγοράς που θα πρέπει να κάνετε πριν λάβετε την τελική σας απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη προθεσμιακή σας κατάθεση.

Η Εθνική Τράπεζα για ποσά που ξεκινούν από 100.000 ευρώ προσφέρει καταθετικό προϊόν με επιτόκιο 5,2% για τις πρώτες 170 ημέρες, 4,5% για τις επόμενες 170 και επίσης 4,5% για τις 170 ημέρες που θα ακολουθήσουν. Το σημαντικό είναι πως στο τέλος της πρώτης και της δεύτερης περιόδου τα ποσά μπορούν να αναληφθούν χωρίς καμία ποινή. Αντίθετα, οι αποδόσεις των κλασικών δωδεκαμηνιαίων καταθέσεων προθεσμίας της τράπεζας κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

H Alpha Bank για ποσά της τάξεως των 100.000 ευρώ προσφέρει μέσο σταθμικό επιτόκιο 4,60% για κατάθεση διάρκειας 24 μηνών και μέσο σταθμικό επιτόκιο 4,35% για εξάμηνης διάρκειας δεσμευμένη τοποθέτηση.

Η ATEbank μέσω των προθεσμιακών λογαριασμών «αυξάνω» προσφέρει για ποσό 100.000 ευρώ μέσο σταθμικό επιτόκιο 4,10% για τοποθετήσεις έξι μηνών και 4,20% για τοποθετήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας. Ο λογαριασμός «αυξάνω» (ελάχιστο όριο κατάθεσης τα 10.000 ευρώ) έχει μηνιαία αυξανόμενη απόδοση και μέρος της κατάθεσης, ή και ολόκληρο το ποσό, μπορεί να αναληφθεί χωρίς επιβάρυνση την ημερομηνία λήξης του τριμήνου.

Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει επιτόκιο 4,70% για προθεσμιακή κατάθεση έξι μηνών και 5,75% για προθεσμιακή κατάθεση ετήσιας διάρκειας.

Για το ποσό των 100.000 ευρώ, η Marfin Egnatia Bank προσφέρει 5% τόσο για εξάμηνη όσο και για δωδεκάμηνη προθεσμιακή κατάθεση και οι τόκοι καταβάλλονται κάθε μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v