Ποινική δίωξη σε βάρος 13 στελεχών του ΟΣΕ

Ποινική δίωξη για κακουργηματικές πράξεις ασκήθηκε σε βάρος 13 στελεχών του ΟΣΕ - πρόεδροι, μέλη ΔΣ, αλλά και μέλη επιτροπών - που φέρονται οτι εμπλέκονται στην υπόθεση που αφορά παρατυπίες.

Ποινική δίωξη σε βάρος 13 στελεχών του ΟΣΕ
Ποινική δίωξη για κακουργηματικές πράξεις ασκήθηκε σε βάρος 13 στελεχών του ΟΣΕ - πρόεδροι, μέλη ΔΣ, αλλά και μέλη επιτροπών - που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση που αφορά παρατυπίες αλλά και αλλαγή προδιαγραφών στην προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ την περίοδο 2004-2007.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των 13 προσώπων για απιστία σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.

Οι διώξεις αφορούν μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δικογραφία είχε σταλεί στην Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι προκύπτουν ενδείξεις οτι ο υπουργός γνώριζε για όσα συνέβαιναν στον ΟΣΕ , ωστόσο τα όποια τυχόν αδικήματα έχουν ούτως ή άλλως παραγραφεί.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου αλλα και καταγγελίες του τότε βουλευτή κ. Ντίνου Ρόβλια ο οποίος είχε αναφερθεί σε παρατυπίες και αλλαγή προδιαγραφών για την προμήθεια τροχαίου υλικού, συνολικού κόστους 3,2 δισ. ευρώ που φέρεται να ζημίωσε τον ΟΣΕ.

Η επίμαχη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει τρία σκέλη και συγκεκριμένα:
-την ενοικίαση οκτώ αμαξοστοιχιών Desiro.

Ο οργανισμός κατέβαλε το αντίτιμο των 16 εκατομμυρίων ευρώ για 16 μήνες , ενώ τα τρένα είχαν παραχωρηθεί δωρεάν ως ρήτρα για την μή έγκαιρη παράδοση του καινούριου τροχαίου υλικού από την Siemens.

Το υπόλοιπο των ρητρών που εξακολουθούσε να χρωστά η κοινοπραξία ανερχόταν σε 8,3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό με το οποίο τα τρένα θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί.

-την καθυστέρηση παράδοσης του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιβατικών μεταφορών του ΟΣΕ λόγω απόπειρας αλλαγής των προδιαγραφών
-τον διαγωνισμό για τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε τακτικό ανακριτή ο οποίος αναμένεται προσεχώς να καλέσει τους 13 κατηγορούμενους σε απολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v