Η διάθεση βρεφικών τροφών μόνο από τα φαρμακεία

Με γνώμονα την υγεία των ανήλικων βρεφών έως εξι μηνών, οι βρεφικές τροφές θα διατίθενται προσωρινά μόνο από τα φαρμακεία.

Η διάθεση βρεφικών τροφών μόνο από τα φαρμακεία
Με γνώμονα την υγεία των ανήλικων βρεφών έως εξι μηνών, οι βρεφικές τροφές θα διατίθενται προσωρινά μόνο από τα φαρμακεία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικου Συλλόγου με την οποία ζητείται να ακυρωθεί και να ανασταλεί σχετική υπουργική απόφαση βάσει της οποίας τα βρεφικά σκευάσματα μπορούν να διατίθενται από τα σουπερ μάρκετ και από άλλα καταστήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ι. Παπαγιάννης) με την υπ' αριθμ. 307/2012 απόφασή τους ανέστειλαν την επίμαχη υπουργική απόφαση του 2011.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών.

Η επίμαχη απόφαση αναστολής του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που δεν επιτρέπει τη διάθεση των βρεφικών τροφών εκτός από τα φαρμακεία ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της βασικής (κύριας) αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v