Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "στοιχήματα" του ΥΠΕΚΑ στην αγορά ενέργειας

Τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της αγοράς ενέργειας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρουσίασαν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς που συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τα στοιχήματα του ΥΠΕΚΑ στην αγορά ενέργειας
Τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της αγοράς ενέργειας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρουσίασαν, δίνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα, οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς που συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ανεξάρτητων Παραγωγών, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, μίλησε για επικείμενο «μπλακ άουτ» στην ηλεκτροπαραγωγή, εφόσον δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, έριξε τις γνωστές και αναμενόμενες «σπόντες» στους ανεξάρτητους παραγωγούς για τα όσα αδίκως κατά την άποψη της ΔΕΗ, εισπράττουν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης, το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ετησίως και επιβαρύνει τη ΔΕΗ, μέσω της αγοράς ενέργειας για την τροφοδοσία των δικών της πελατών.

Όσο για τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ, αναφέρθηκε στην κρίση ρευστότητας που έχει προκληθεί στην αγορά ηλεκτρισμού, λόγω της μη πληρωμής λογαριασμών (επιπτώσεις από χαράτσι κ.λπ.), με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεταφέρεται σε όλη την αλυσίδα, μέχρι την προμήθεια φυσικού αερίου.

Αποκρατικοποιήσεις

Την παρθενική του δημόσια παρέμβαση έκανε στο ίδιο συνέδριο και ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου (μέχρι το 2010 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), ο οποίος αναμένεται να έχει την πλήρη ή μερική ευθύνη των θεμάτων ενέργειας. Ο υφυπουργός δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την πολιτική που θα εφαρμόσει το υπουργείο στα ενεργειακά, καθώς όπως είπε αυτές θα περιγραφούν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν στη Βουλή.

Ωστόσο, έδωσε ένα περιορισμένο στίγμα, υποστηρίζοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις στις ενεργειακές ΔΕΚΟ θα προχωρήσουν, αλλά θα ισχύσουν κριτήρια όχι μόνο ποσοτικά (ταμειακά) αλλά και ποιοτικά. Όπως τόνισε θα ληφθούν υπ’ όψιν οι εξελίξεις και η δυναμική τους, τόσο σε θεσμικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Ο ίδιος είπε ότι η στρατηγική της χώρας να καταστεί ενεργειακός κόμβος παραμένει, ενώ αξιολογούνται όλες οι εξελίξεις που έχουν σχέση με τα προγράμματα των αγωγών.

Τέλος, αναφορικά με τις έρευνες πετρελαίου και την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, ο κ. Παπαγεωργίου είπε για το δεύτερο ότι η Κυβέρνηση το παρακολουθεί στενά και βρίσκεται σε επαφή με την Κυπριακή Κυβέρνηση, ενώ για τις σεισμικές έρευνες (μη αποκλειστικά σε Ιόνιο και σε Νότια Κρήτη), ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά, με εκτίμηση ότι αυτές θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

***Τα κύρια σημεία από τις ομιλίες στο συνέδριο του Economist, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v