Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνημα "Δεν δηλώνω" από τις επιχειρήσεις

Περισσότερες από 20.000 εταιρίες δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους. Λίστα των απείθαρχων καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Τα πρόστιμα που καταλογίζονται. Ανησυχία και για τα φυσικά πρόσωπα.

Κίνημα Δεν δηλώνω από τις επιχειρήσεις
Το 10% άγγιξε η «αποχή» των επιχειρήσεων από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, δημιουργώντας για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση ένα ιδιότυπο κίνημα «δεν δηλώνω».

Η... αποχή συνιστά επιπλέον απειλή για τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία από τις αρχές του έτους σημειώνουν υστέρηση μεγαλύτερη των 700 εκατ. ευρώ, δείχνει όμως και τα ζόρια των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, μετά από διαρκείς παρατάσεις, έληξε στις 8 Ιουνίου, λίγο πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, και η αβεβαιότητα η οποία είχε δημιουργηθεί για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας φαίνεται πως έβαλε, μαζί με την ανύπαρκτη ρευστότητα, το χεράκι της.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπίστωσε ότι σε σύνολο περίπου 225.000 νομικών προσώπων περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις δεν δήλωσαν τα κέρδη τους, εκ των οποίων μάλιστα περίπου 6.000 είναι Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Η ΓΓΠΣ έχει καταρτίσει τη λίστα των απείθαρχων και ήδη επιχειρείται με τηλεφωνήματα και ειδοποιητήρια να οδηγηθούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων στην υποβολή δηλώσεων, με προθεσμία μάλιστα δέκα ημερών για τη ρύθμιση της υποχρέωσης.

Όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα, θα υποστούν πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης, ενώ χάνουν και το προνόμιο της εξόφλησης των φόρων σε δόσεις.

Ανησυχία και για τα φυσικά πρόσωπα

Και στο μέτωπο των φυσικών προσώπων, όμως, η ροή δηλώσεων προμηνύει επίσης ενδεχόμενη αποχή. Μέχρι χτες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε δεχθεί 1.580.000 δηλώσεις από τις οποίες 1,3 εκατ. είχε υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Δεδομένου ότι οι συνολικές δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν φέτος εκτιμάται ότι θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5,5 εκατομμύρια, πρακτικά μέχρι σήμερα ούτε το 30% των υπόχρεων δεν έχει υποβάλει δήλωση.

Οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγουν στις 2 Ιουλίου προκειμένου για χειρόγραφες δηλώσεις και στις 16 Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές.

«Όσοι καθυστερούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους από την 1η Ιουλίου και μετά δεν κερδίζουν τίποτα, αντίθετα κινδυνεύουν να πληρώσουν τον φόρο τους σε δύο δόσεις», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι η επόμενη εκκαθάριση θα έχει ημερομηνία βεβαίωσης του φόρου στα τέλη Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι υποβάλουν εντός των προθεσμιών θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε τρεις δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση των φόρων από τον Αύγουστο και μετά οδηγεί σε περιορισμό των δόσεων εξόφλησης του φόρου.

Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταβάλλεται σε δύο δόσεις και αν βεβαιώνεται τον Οκτώβριο ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ σε μία δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v