Επιστολή Σαμαρά στους Ευρωπαίους ηγέτες

Ολοκληρώθηκε το μπαράζ συσκέψεων στο Προεδρικό Μέγαρο, εν όψει της αναχώρησης το απόγευμα της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Επιστολή Σαμαρά στους Ευρωπαίους ηγέτες
Ολοκληρώθηκε το μπαράζ συσκέψεων στο Προεδρικό Μέγαρο, εν όψει της αναχώρησης το απόγευμα της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας το βράδι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ενώ αύριο το πρωί, θα υπάρξει συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του αλλά και με τον τον πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς. Το απόγευμα, στις 19.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε νέα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο που θα τον συνοδεύσει στις Βρυξέλλες στις 11, ενώ στις 12:30 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

"Ανταλλάξαμε απόψεις και διαμορφώσαμε το περιεχόμενο που θα αναδείξει στη Σύνοδο Κορυφής", ανέφερε ο κ. Κουβέλης κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο. Τόνισε δε ότι "οι απόψεις της Ελλάδας πρέπει να διατυπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος θα το πράξει".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστεί η ελληνική κοινωνία, ενώ είπε πως «τα μέτρα είναι αδυσώπητα και αναποτελεσματικά».

Στην πρωινή σύσκεψη εργασίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετείχαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.


Η σύσκεψη των τριών στην Κηφισιά

Λιγότερο από μία ώρα κράτησε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης αποχώρησαν από το σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά χωρίς να κάνουν καμία δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ελληνικές θέσεις που θα διατυπωθούν στη σύνοδο κορυφής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες, την οποία θα κομίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Μega, στην επιστολή θα μεταφέρεται η θέληση της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις αλλά και το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος και αλλαγές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

Άγνωστο παραμένει αν την επίμαχη επιστολή θα συνυπογράψουν και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Επίσης, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναφέρθηκαν στον καλύτερο συντονισμό που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση. Μίλησαν για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, καθώς αυτή στηρίζεται από τρία κόμμματα. Έβαλαν τους στόχους για τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης.

Η σύσκεψη άρχισε στις 19:30. Πρώτοι έφτασαν ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης. Αμέσως μετά, τη σιδερένια πόρτα στην οδό Εμμ. Μπενάκη πέρασαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Απλώς ήθελα να ευχαριστήσω τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη να μου αναθέσουν αυτό το πολύ κρίσιμο πόστο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά.

Για το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να το κουβεντιάσουμε. Πρέπει να μιλήσουμε με τους εταίρους μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v