Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνα σε τράπεζες για κομματικα δάνεια

Τα μέλη των επιτροπών που εισηγήθηκαν και ενέκριναν δάνεια προς πολιτικά κόμματα την περίοδο 2001-2011 βρίσκονται στο επίκεντρο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Έρευνα σε τράπεζες για κομματικα δάνεια
Τα μέλη των επιτροπών που εισηγήθηκαν και ενέκριναν δάνεια προς πολιτικά κόμματα την περίοδο 2001-2011 βρίσκονται στο επίκεντρο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς αναφορικά με τις -υπό αδιευκρίνιστους όρους- δανειοδοτήσεις των κομμάτων.

Ήδη έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου πάνω από πενήντα πρόσωπα, μέλη της επιτροπής εισηγήσεων για την έγκριση και την χορήγηση δανείων της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Οι ύποπτοι καλούνται να υποβάλλουν τα υπομνήματα τους μέχρι τις 3 Ιουλίου. Στην συνέχεια οι οικονομικοί εισαγγελείς θα στείλουν κλήσεις προς ανωμοτί εξέταση και σε μέλη αντίστοιχων επιτροπών άλλων τραπεζών, όπως της Εθνικής, Eurobank, Marfin και Πειραιώς.

Αφορμή για την διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας αποτέλεσαν καταγγελίες της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" αλλά και δημοσιεύματα του τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα κόμματα λαμβάνουν δάνεια από τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.
 
Ζητούμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, εαν τα δάνεια είναι επισφαλή δεδομένου οτι δεν είναι βέβαιο οτι τα κόμματα θα εξακολουθήσουν να επιχορηγούνται μελλοντικά ή οτι το ύψος των επιχορηγήσεων θα παραμείνει αμετάβλητο.

Μεταξύ άλλων ερευνάται εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση υπόπτων από την πλευρά των τραπεζών που προέβησαν σε δανειοδοτήσεις θα κληθούν οι αρμόδιοι από κάθε κόμμα.

Εντωμεταξύ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι εντυπωσιακά καθώς προκύπτει οτι η πλειοψηφία των δανειοδοτήσεων έγινε εν μέσω οικονομικής κρίσης, την περίοδο 2010-2011.

Χαρακτηριστικό είναι οτι την επίμαχη διετία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φέρονται να έλαβαν συνολικά δάνεια που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v