Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνουν προσωπικό οι τηλεπικοινωνίες

Σε κινήσεις περιορισμού του λειτουργικού τους κόστους προχωρούν πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη συρρίκνωση στην οποία έχει οδηγηθεί ο κλάδος.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μειώνουν προσωπικό οι τηλεπικοινωνίες
Σε κινήσεις περιορισμού του λειτουργικού τους κόστους προχωρούν πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη συρρίκνωση την οποία έχει υποστεί ο κλάδος την τελευταία τριετία, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Η Wind Ελλάς ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 170 εργαζόμενους, σε σύνολο προσωπικού 1.270 ατόμων, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της εταιρικής της δομής.

Οι εργαζόμενοι που θα θελήσουν να κάνουν χρήση του προγράμματος κινήτρων που παρέχει η εταιρεία θα πρέπει να το δηλώσουν ως την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα, που χαρακτηρίζεται αρκετά γενναιόδωρο, προβλέπει όχι μόνο τη νόμιμη αποζημίωση ανάλογα με τα έτη εργασίας, αλλά και εφάπαξ καταβολή από 10 έως και 20 επιπλέον μισθούς καθώς και κάλυψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για όλα τα μέλη της οικογενείας του για περίοδο ενός έτους.

Σε όσους συμμετέχουν στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας θα αποδοθεί το 100% των συσσωρευμένων εργοδοτικών εισφορών (δικαίωμα που κανονικά θεμελιώνεται μετά από 15 χρόνια συνεχούς συμμετοχής στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα).

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο εγχείρημα της Wind να μειώσει το προσωπικό της καθώς πρόγραμμα αντίστοιχο, μέσω του οποίου είχαν αποχωρήσει 120 άτομα, είχε ισχύσει και το 2009.

ΟΤΕ: Έρχεται νέα, μεγάλη εθελούσια για 2.000 άτομα

Στον δρόμο που άνοιξε η Wind με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου θα βαδίσει σύντομα και ο ΟΤΕ. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους με στόχο την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου για περίπου 1.500 - 2.000 άτομα.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αφού προηγουμένως εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα οριστικοποιούν ζητήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις και τη φορολόγησή τους αλλά και τα θέματα της αυτασφάλισης, τα οποία περιλαμβάνονταν σε σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη βουλή, χωρίς όμως να έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές πράξεις.

Στόχος της διοίκησης είναι οι συνομιλίες με τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σύντομα ώστε η διαφοροποίηση στο μισθολογικό κόστος, που θα επιφέρει η αποχώρηση των εργαζομένων, να περιληφθεί στα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση των τιμολογίων της επόμενης χρονιάς, τα οποία θα υποβληθούν στην ΕΕΤΤ για έγκριση μέσα στο φθινόπωρο.

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που υπολογίζεται ότι θα πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, δηλαδή όσοι θέλουν έως και τρία έτη να βγουν στη σύνταξη, βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αυτό, παρότι σε καμία περίπτωση τα χαρακτηριστικά του προγράμματος δεν θα μοιάζουν με τα αντίστοιχα του 2005, το οποίο έχει καταγραφεί ως μνημείο… γενναιοδωρίας.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μείωση του προσωπικού είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα μείωση της τάξης του 10% στις δαπάνες μισθοδοσίας, δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριετίας.

Επιπλέον, από την πλευρά της διοίκησης παραμένει ενεργός ο σχεδιασμός και για μείωση του κόστους προσωπικού που θα προέλθει από τη μετακίνηση αριθμού εργαζόμενων σε θυγατρική εταιρεία του Οργανισμού, προκειμένου το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ να μειωθεί περαιτέρω.

Η μεγάλη συρρίκνωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, που κρατά ήδη από το 2009, έχει οδηγήσει τις εταιρείες στην αναζήτηση τρόπων για τη μείωση των δαπανών τους.

Να θυμίσουμε ότι πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού της με την παροχή κινήτρων για αποχώρηση είχε εφαρμόσει στις αρχές του 2011 και η Cosmote. Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το εσωτερικό της εταιρείας, σε στοχευμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης του προσωπικού της προχωρά και η Vodafone.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v