Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανησυχία στην ΕΕ και οι διαρροές στην Αθήνα

Ποιες συνέπειες θα έχει η καθυστέρηση έλευσης στην Ελλάδα της τρόικας. Το παρασκήνιο πίσω από διαρροές και οι φόβοι των Βρυξελλών για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης φημολογίας.

Η ανησυχία στην ΕΕ και οι διαρροές στην Αθήνα
Η ηγεσία της Ε.Ε. ήταν ενήμερη από το απόγευμα της Πέμπτης για το τι θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση μέσω των προγραμματικών δηλώσεών της, ανέφερε στο euro2day υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για τις διαρροές που έφτασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία την Κυριακή, περί δυσαρέσκειας της τρόικας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η απάντηση ήταν η εξής:

«Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν από εμάς αναμενόμενες, γιατί συμβαδίζουν με αυτά που εξήγγειλαν τα τρία κόμματα συνεργασίας πριν από τις εκλογές. Συνεπώς, δεν υπήρχε δυσαρέσκεια καθώς οι αποφάσεις και οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Τα μέτρα γενικά μπορούν να αλλάξουν εάν υπάρξουν άλλα ισοδύναμα».

Στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο επικράτησε μικρός πανικός λόγω της πληροφορίας ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός οικονομικών βρίσκονται στο νοσοκομείο και δεν θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Μια (κακόβουλη) διαρροή, που ξεκίνησε από την Αθήνα, ότι ενδέχεται να έρθουν νέες εκλογές στην Ελλάδα (έφτασαν στο σημείο να πουν ότι η ασθένεια Σαμαρά, Ράπανου ήταν σκόπιμη) έκανε αρκετούς αξιωματούχους να βρεθούν στα γραφεία τους την Κυριακή και να ζητήσουν ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.

Τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους όταν ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ, το Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να τους εξηγήσει τις εξελίξεις. Έπονται νέες επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα.

Όμως, ακόμα υπάρχει φόβος ότι η φημολογία που αφορά τη χώρα μας είναι ανεξέλεγκτη και σε συνδυασμό με διαρροές ότι η τρόικα είναι δυσαρεστημένη μπορεί να ξεκινήσει νέο κύκλο αστάθειας στις αγορές εν όψει της συνόδου κορυφής.

Άλλωστε, είναι πλέον παράδοση οι αγορές να σφυροκοπούν τις αδύναμες χώρες 48 ώρες πριν από την έλευση των ηγετών στις Βρυξέλλες, ως μέσο πίεσης για να παρθούν αποφάσεις.

Πάντως, παρά την πολυπληθή ελληνική αποστολή που θα δώσει το "παρών" στη σύνοδο, ο προβληματισμός στις Βρυξέλλες παραμένει, καθώς οι δύο άνθρωποι κλειδιά (ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός οικονομικών) θα απουσιάζουν. Από την άλλη, βέβαια, θα υπάρξει σχετική αποσυμπίεση γιατί η αρχική έκθεση της τρόικας δεν θα φθάσει ποτέ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι εκπρόσωποί της είχαν εντολή να συνθέσουν ένα πόρισμα με τις πρώτες επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και μια πρώτη απογραφή των δημοσιονομικών, και να τη αποστείλουν πριν από τη σύνοδο κορυφής, ώστε οι αρχηγοί κρατών να έχουν μια εικόνα της κατάστασης και να αντιμετωπίσουν τον κ. Σαμαρά αναλόγως.

Επίσης, η τρόικα είχε εντολή να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να καταθέσει την αξιολόγησή της στο eurogroup στις 9 Ιουλίου, ώστε να παρθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και να συζητηθούν οι εναλλακτικές για την αναπροσαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Κάτι τέτοιο τώρα φαίνεται δύσκολο. Έτσι αναμένεται να καθυστερήσει και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, φέρνοντας τη χώρα σε δύσκολη θέση καθώς υπάρχει πίεση για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων του Αυγούστου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v