Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμός για τη νέα κυβέρνηση

Έλλειψη κοινού παρονομαστή, απουσία μεταρρυθμιστικού στίγματος και αταίριαστα δίδυμα. Ικανοποίηση για οικονομικό επιτελείο. Αμφιβολία για τη μακροημέρευση του σχήματος - Αγωνία για διοικήσεις τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Προβληματισμός για τη νέα κυβέρνηση
Προβληματισμό στον οικονομικό κόσμο πυροδότησε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης καθώς, κόντρα στις προσδοκίες των προηγούμενων ημερών, πρόκειται για ένα μεγάλο κυβερνητικό σχήμα, με εμφανή την απουσία μεταρρυθμιστικού στίγματος και με… αταίριαστα δίδυμα.

Παρά τις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, και οι οποίες επιτάσσουν την αξιοποίηση του καλύτερου δυνατού πολιτικού και στελεχιακού προσωπικού, η πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά είναι με βάση επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη χαμηλότερη των προσδοκιών.

Κατ' αρχάς, αποτελείται από 39 υπουργούς και υφυπουργούς, κάτι που ενδέχεται να προσθέσει δυσλειτουργίες σε αυτές που έτσι και αλλιώς αναμένεται να αντιμετωπίσει η πρώτη, πρακτικά, κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας στη χώρα.

Την αγορά τη φοβίζει η απουσία κοινού παρονομαστή σε σειρά υπουργείων και μάλιστα σε μια... τρικολόρε κυβέρνηση. Και αυτό γιατί όχι μόνο καλούνται να συνεργαστούν υπουργοί του ενός κόμματος με αναπληρωτές υπουργούς ή υφυπουργούς του άλλου κόμματος, αλλά προκύπτουν και συγκατοικήσεις πολιτικών προσώπων με καθηγητές.

Σχήματα που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν χωρίς επιτυχία και μάλιστα σε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Επιπρόσθετα, μόλις 13 από τους υπουργούς και υφυπουργούς έχουν κυβερνητική πείρα, ενώ οι υπόλοιποι 26 αναλαμβάνουν ευθύνη για πρώτη φορά.

Η βασικότερη, όμως, ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι αν εξαιρεθεί το οικονομικό επιτελείο η κυβέρνηση δεν δίνει μεταρρυθμιστικό στίγμα. Οι τεχνοκράτες εξαντλούνται στους κ. Ράπανο, Μαυραγάνη και Μηταράκη, ενώ από τη μεταρρυθμιστική - φιλελεύθερη πτέρυγα της Ν.Δ. έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στον κόσμο της οικονομίας είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στα κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται με την εφαρμογή του μνημονίου (Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ) θα χρησιμοποιούνταν, μαζί με τους κ. Ράπανο και Χατζηδάκη, πολιτικά στελέχη όπως η κ. Γιαννάκου και ο κ. Κ. Μητσοτάκης και τεχνοκράτες, όπως οι κ. Στουρνάρας, Γιαννίτσης και Ζαννιάς.

Τα ονόματα των παραπάνω στελεχών «έπαιζαν» μέχρι το βράδυ της Τετάρτης για την ανάληψη θέσεων υπουργών ή υφυπουργών, τελικώς όμως δεν συμμετέχουν, είτε γιατί τέθηκε βέτο στο πρόσωπό τους από πολιτικούς αρχηγούς είτε γιατί δεν αποδέχθηκαν θέσεις αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού.

Για κάποια από τα παραπάνω πρόσωπα υπήρξαν και αντιδράσεις από στελέχη της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό tweet του κ. Αντώναρου εναντίον της εκπροσώπησης της χώρας από τον κ. Ζαννιά στο Eurogroup, ενώ εναντίον της τοποθέτησης Στουρνάρα στο ΥΠΑΝ τάχθηκε και ο κ. Κορκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Αρνητική αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι τα τρία κόμματα δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία, έστω, της προγραμματικής βάσης πάνω στην οποία συγκροτείται η κυβέρνηση και περιορίστηκαν σε ένα λιτό κείμενο κατευθυντηρίων γραμμών. Αυτό επιτείνει την ανησυχία καθώς οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων θα συνεχιστούν.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, επιχειρηματίες και τραπεζίτες διατυπώνουν αμφιβολία για το αν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο της να εξαντλήσει την τετραετία. Κάποιοι μάλιστα προβλέπουν ευθέως ότι το νέο σχήμα δεν πρόκειται να βγάλει τη φετινή χρονιά, γεγονός που βεβαίως απεύχονται λόγω της κρισιμότητας των στιγμών για τη χώρα.

Εξαίρεση στην γκρίνια είναι το οικονομικό επιτελείο. Οι κ. Β. Ράπανος και Κ. Χατζηδάκης λαμβάνουν καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από την αγορά καθώς κρίνεται ότι διαθέτουν την πείρα και τις ευρωπαϊκές επαφές ώστε να χειριστούν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να προωθήσουν τις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογία και στο πλαίσιο επενδύσεων, ώστε να αλλάξει η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο θα συμφωνηθούν τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις γενικών γραμματέων, ενώ στις αρχές της εβδομάδας θα εξεταστούν εκείνοι που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις τραπεζών και οργανισμών.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v