Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρχισαν τα τηλεφωνήματα στους υπουργούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ενημέρωσης των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. "Κλείδωσαν" οι τελευταίες εκκρεμμότητες. Τελειώνει και η προγραμματική συμφωνία. Στις 19:00 η ορκωμοσία. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άρχισαν τα τηλεφωνήματα στους υπουργούς
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ενημέρωσης των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. Στο ραντεβού των τριών αρχηγών "κλείδωσαν" και οι τελικές λεπτομέρειες για το σχήμα που θα επιλεγεί.

Στις 15:30 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και όπως έγινε γνωστό η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί σήμερα στις 19:00.

Ο Βασίλης Ράπανος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν θα ορκιστεί σήμερα λόγω της παρουσίας του κ. Ζαννιά στο Eurogroup. Στο υπουργείο θα βρει τον Χρήστο Σταϊκούρα ως αναπληρωτή.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπουργός Άμυνας θα είναι ο Π. Παναγιωτόπουλος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να πηγαίνει στον Κώστα Τζαβάρα. Στο υπουργείο Τουρισμού θα πάει η Όλγα Κεφαλογιάννη και στο Ναυτιλίας ο Κ. Μουσουρούλης. Για υπουργός Εξωτερικών προορίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ το Παιδείας (που θα συγχωνευτεί με το Πολιτισμού) πηγαίνει στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και πιθανότατα θα πλαισιωθεί από τρεις υφυπουργούς.

Υπουργός εσωτερικών αναλαμβάνει ο κ. Ε. Στυλιανίδης, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης επιστρέφει ο κ. Κ. Χατζηδάκης, όπου πιθανότατα θα έχει ως υφυπουργό τον Νότη Μηταράκη και τον Θ. Σκορδά.

Νέος υπουργός Υγείας ο κ. Λυκουρέντζος και υφυπουργός ο Μάριος Σαλμάς, που έχει διατελέσει ξανά στην ίδια θέση.

Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Βρούτσης με υφυπουργό τον Ν. Νικολόπουλο.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα τοποθετηθεί ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης, ο Ν. Δένδιας αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου εκτιμάται ότι θα δοθεί στον Σ. Κεδίκογλου.

Υπουργός Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο καθηγητής Ευ. Λιβιεράτος. Για το υπουργείο προορίζονταν ως αναπληρωτής υπουργός ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όμως αρνήθηκε να μετέχει στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι του τηλεφώνησε ο Αντώνης Σαμαράς για να τον μεταπείσει.

Η προγραμματική συμφωνία

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στα χέρια των Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη το τελικό κείμενο με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.
Οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν την είναι η ανάγκη να επιμηκυνθεί έως το 2016 ο χρόνος που θα έχει η Ελλάδα για να πετύχει τους στόχους του Μνημονίου ώστε να «χαλαρώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και να μην γίνουν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Ταυτόχρονα στόχος είναι να περάσει εκ νέου στα χέρια των κοινωνικών εταίρων ο καθορισμός των συλλογικών συμβάσεων.

Η ομάδα των στελεχών που έκανε τις διαπραγματεύσεις για το κείμενο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v