Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνήγορος Πολίτη: Παρέμβαση για το χαράτσι

Παρέμβαση υπέρ των πρώην πελατών της Εnerga και Hellas Power, πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας να βρεθεί λύση για αυτούς που δεν μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό ότι εξόφλησαν το χαράτσι για τα ακίνητα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Συνήγορος Πολίτη: Παρέμβαση για το χαράτσι
Παρέμβαση προς ΔΕΗ και διαχειριστές Δικτύων, υπέρ των πρώην πελατών της Εnerga και Hellas Power, πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας να βρεθεί λύση για αυτούς που δεν μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό ότι εξόφλησαν το χαράτσι για τα ακίνητα.

Η παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στις 24 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την υπογραφή νέων συμβολαίων με προμηθευτές, από τους πρώην πελάτες των δύο εταιρειών.

Μέχρι στιγμής οι καταναλωτές αυτοί τροφοδοτούνται από τη ΔΕΗ, ως εταιρεία «τελευταίου καταφυγίου» και καθολικής υπηρεσίας. Ωστόσο βάσει της νομοθεσίας η τροφοδοσία τους χωρίς την υπογραφή συμβολαίου, δεν μπορεί να υπερβεί το τετράμηνο.

Ωστόσο για μεγάλο αριθμό πρώην πελατών πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power, η υπογραφή νέου συμβολαίου δεν είναι δυνατή καθώς ενώ έχουν πληρώσει το «χαράτσι», απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή συμβολαίου, δεν μπορούν να πάρουν τη σχετική βεβαίωση από τη ΔΟΥ, καθώς το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ενημερωθεί για τις καταβολές των πολιτών, επειδή οι εταιρείες έχουν καθυστερήσει να στείλουν τις σχετικές καταστάσεις.

Η ανεξάρτητη αρχή στην επιστολή της προς Διαχειριστές δικτύων, ΔΕΗ και ΥΠΟΙΚ, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση σύναψης συμβολαίου με προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, εάν δεν έχει εξοφληθεί το τέλος, πολύ δε περισσότερο αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η εξόφλησή του, συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.

Τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι ήταν απόλυτα συνεπείς στη φορολογική τους υποχρέωση, αλλά υφίστανται τις συνέπειες των παραλείψεων των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Συνήγορος ζητά να βρεθεί άμεσα λύση και να αποσυνδεθεί πλήρως το δικαίωμα σύναψης
συμβολαίου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την υποχρέωση εξόφλησης της φορολογικής υποχρέωσης των πολιτών.

Οι πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power Trading έπρεπε εντός τριών μηνών από τις 25 Ιανουαρίου 2012 να επιλέξουν νέο προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Όσοι δεν υπέγραψαν συμβόλαιο προμήθειας, συνεχίζουν, μέχρι και την 24η Ιουνίου 2012, να εξυπηρετούνται από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας.
 
Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν υπογράψουν συμβόλαιο, ο διαχειριστής δικτύου, χωρίς περαιτέρω ενημέρωσή τους, θα εκκινήσει τη διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης των
εγκαταστάσεών τους. Προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαιο, τους ζητείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τις αρμόδιες ΔΟΥ για την εξόφληση του ειδικού τέλους.

Ωστόσο, το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ενημερωθεί για τις καταβολές των πολιτών, καθώς οι εταιρείες έχουν καθυστερήσει να στείλουν τις σχετικές καταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v