Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαστίγιο και καρότο από το Βερολίνο

Μπαράζ αμφίσημων δηλώσεων από Γερμανούς αξιωματούχους σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, μετά τις ελληνικές εκλογές και εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης.

Μαστίγιο και καρότο από το Βερολίνο
Μπαράζ αμφίσημων δηλώσεων από Γερμανούς αξιωματούχους σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, μετά τις ελληνικές εκλογές και εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Γερμανία περιμένει η νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της για το πακέτο διάσωσης, ενώ οι επόμενες δόσεις των δανείων θα εξαρτηθούν από την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Steffen Kampeter.

Ωστόσο, δήλωσε ο ίδιος, η Αθήνα δεν θα πρέπει να πιεστεί υπερβολικά πολύ για τις μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για κάποια χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα.

Δεν είναι ώρα για εκπτώσεις στην Ελλάδα

Η Γερμανία δεν θεωρεί πως είναι η κατάλληλη ώρα για να δώσει περιθώριο χαλάρωσης ή επιπλέον χρόνο στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Georg Streiter.

"Είναι αποφασιστικής σημασίας τώρα η τρόικα να πειστεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες της και θα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Τώρα δεν είναι η ώρα για κανενός είδους έκπτωση στην Ελλάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος για να ανταποκριθεί στους στόχους της μεταρρύθμισης, όπως άφησε να εννοηθεί νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle, ο κ. Streiter δήλωσε ότι "εμμένουμε σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί".


Westerwelle: Δεν αλλάζει η ουσία του προγράμματος

Η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα το χρονικό πλαίσιο του προγράμματος, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Guido Westerwelle. Σπεύδει, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι η ουσία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Πηγές του Reuters πάντως στη γερμανική κυβέρνηση έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι οι δηλώσεις του δεν είναι κυβερνητική γραμμή. "Ξεχάστε το. Η παράταση θα μας οδηγούσε πολύ κοντύτερα σε τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και απέχουμε μακράν από κάτι τέτοιο", ανέφερε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά παράταση δεν βρίσκεται στην ατζέντα.  

Nowotny: Σύντομα οι συζητήσεις με την τρόικα-Υπάρχουν νέες χρηματοδοτικές απαιτήσεις

Οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας το ταχύτερο δυνατό, δηλώνει ο Ewald Nowotny.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Ε. Nowotny -μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- εξέφρασε την ελπίδα του πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί «θα είναι ικανός εταίρος για διαπραγματεύσεις γιατί υπάρχουν νέες χρηματοδοτικές απαιτήσεις».

«Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν γρήγορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις», δήλωσε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v