Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο καταθέτες και ακίνητα εξωτερικού

550 Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία και 23.500 φορολογούμενοι οι οποίοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό μπαίνουν στο μικροσκόπιο των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ.

Στο μικροσκόπιο καταθέτες και ακίνητα εξωτερικού
Συνολικά 550 Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία και 23.500 φορολογούμενοι οι οποίοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό μπαίνουν στο μικροσκόπιο των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στόχος να εξακριβωθεί αν παράλληλα με τις περιουσίες στο εξωτερικό έχουν και ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο στο εσωτερικό.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προετοιμάζεται να τρέξει τις διασταυρώσεις που «παρήγγειλε» πριν από λίγες μέρες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, σε μια προσπάθεια είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών από τη δεξαμενή των 45 δισ. ευρώ που χρωστούν συνολικά περίπου 900.000 φορολογούμενοι.

Κατά περιόδους επιστρατεύονται διάφορα μέσα με απειλές κατασχέσεων καταθέσεων, αποδοχών, για οφειλές εις χείρας τρίτων και βέβαια με απειλές κατασχέσεων ακινήτων.

Για πρώτη φορά, όμως, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βρει όσους έχουν βάλει φέσι στο ελληνικό δημόσιο αλλά έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ικανά να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες στο μικροσκόπιο των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ μπαίνουν:

· 550 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μ. Βρετανία. Στη διάθεση της ΓΓΠΣ βρίσκονται δύο λίστες με ονόματα Ελλήνων που κατέχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Τα αρχεία που απέστειλε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές περιέχουν σημαντικές πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία καθώς καταγράφονται τα στοιχεία όχι μόνο των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των πωλητών των ακινήτων. Καταγράφεται ακόμα η τιμή πώλησης κάθε ακινήτου ακόμα και οι φόροι που πληρώθηκαν στις βρετανικές φορολογικές αρχές.

Σε πρώτη φάση, θα εξεταστεί εάν και πόσοι από αυτούς έχουν βάλει βερεσέ στο ελληνικό δημόσιο με ληξιπρόθεσμα χρέη. Σε επόμενη φάση, θα γίνει ενδελεχής έλεγχος πόθεν έσχες προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων αγοράς των ακινήτων και κατά πόσον έχουν πληρωθεί στην Ελλάδα οι αναλογούντες φόροι εισοδήματος.

· 23.500 φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ακόμα και σήμερα σε θέση να γνωρίζει το σύνολο των κρυμμένων καταθέσεων στο εξωτερικό.

Γνωρίζει, όμως, έναν προς έναν όλους όσοι έβγαλαν την τελευταία διετία εμβάσματα στο εξωτερικό, καθώς έχει πάρει τα σχετικά αρχεία από τις τράπεζες και έχει καταρτίσει μια επιμέρους λίστα 23.500 φορολογουμένων οι οποίοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η διασταύρωση θα ξεκινήσει από τους τελευταίους επίσης για να εξακριβωθεί αν έχουν παράλληλα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Στη συνέχεια, και αφού υπάρξει πρώτα ξεκαθάρισμα της λίστας όσων έχουν βγάλει εμβάσματα στο εξωτερικό, δεδομένου ότι σε αυτήν τη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα και όσοι έκαναν αγορές μέσω διαδικτύου (π.χ για βιβλία ή ηλεκτρονικά είδη), θα ακολουθήσει νέος γύρος διασταυρώσεων.

Προτεραιότητα και στις δύο διασταυρώσεις θα δοθεί στους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου ενώ με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων, τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών για να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής με τα κράτη όπου βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών για να προχωρήσουν κατασχέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v