Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέδριο ΕΕΤΤ: Γκρίνια για το VDSL

Σε άσκηση λεπτής ισορροπίας έχει εξελιχθεί η υπόθεση του δικτύου VDSL του ΟΤΕ για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Συνέδριο ΕΕΤΤ: Γκρίνια για το VDSL
Σε άσκηση λεπτής ισορροπίας έχει εξελιχθεί η υπόθεση του δικτύου VDSL του ΟΤΕ για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς από την μία θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απόδοση της επένδυσης για τον ΟΤΕ, αλλά από την άλλη θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των εναλλακτικών παρόχων.

Ζ.Πιπερίδης: το VDSL δεν είναι μέσο για να αλλάξουμε την αγορά

Το θέμα του VDSL κυριάρχησε χθες κατά την δεύτερη ενότητα του 7ου Συνεδρίου της ΕΕΤΤ με θέμα «Ψηφιακές Επενδύσεις για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη». Aπό την πλευρά του ΟΤΕ ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν αντιλαμβάνεται το VDSL σαν τον τρόπο για να αλλάξει τους όρους της αγοράς. Ωστόσο σημείωσε ότι μέσα από την διαδικασία ρύθμισης θα πρέπει να προστατευθούν και οι επενδύσεις και ότι η υλοποίηση του δικτύου είναι η προεργασία για να φτάσουμε στην υλοποίηση δικτύου οπτικής ίνας FTTH.

Ο κ. Πιπερίδης τόνισε ότι ο ΟΤΕ είναι σε ετοιμότητα να δώσει υπηρεσίες VDSL σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλά το ερώτημα είναι σε πια τιμή λιανικής θα δοθούν οι τιμές αυτές, εκτιμώντας ότι το μάξιμουμ της επιβάρυνσης που θα προκύψει για τον τελικό χρήστη δεν θα πρέπει να είναι περισσότερο από 6 με 7 ευρώ, αφού οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα.

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι όλος ο κλάδος διέρχεται δύσκολες μέρες και οι περισσότερες εταιρείες περνούν πολύ χρόνο στις τράπεζες αναζητώντας χρηματοδότηση.

ΕΕΤΤ: ευθύνες στον ΟΤΕ για την καθυστέρηση

Τις ευθύνες στον ΟΤΕ για την καθυστέρηση στον ορισμό των τιμών λιανικής για το VDSL επέρριψε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Κανέλλος σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός άλλαξε τρεις φορές τα δεδομένα κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή επιχειρεί να πετύχει το αδύνατο, να έχει δηλαδή και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκπροσωπώντας τον όμιλο Forthnet ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής κ. Γιάννης Καβακλής σημείωσε ότι το εξάμηνο που θα έχουν την διάθεσή τους οι εναλλακτικοί πάροχοι προκειμένου να τοποθετηθούν πριν ξεκινήσει την δραστηριοποίησή του ΟΤΕ θα πρέπει να ξεκινήσει από την στιγμή που οι εναλλακτικοί θα έχουν στην διάθεσή τους όλα τα στοιχεία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas on Line κ. Αντώνης Κεραστάρης σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ θα πρέπει να βρει την χρυσή τομή προκειμένου η επένδυση του ΟΤΕ να αποδώσει αλλά και οι εναλλακτικοί παρόχοι να μην συμπιεστούν.

Την θέση ότι θα πρέπει να βρεθεί το μοντέλο για την μετάβαση σε δίκτυο οπτικής ίνας σημείωσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA κ. Φώτης Σαβίδης ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να υπάρχει ρυθμιστική υποχρέωση για τον ΟΤΕ και στο δίκτυο χαλκού αλλά και στο VDSL.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, On Telecoms, Γρηγόρης Αναστασιάδης σημείωσε ότι στην παρούσα κατάσταση δεν είναι το πρώτο μέλημα για τον καταναλωτή η αύξηση της ταχύτητας, την ώρα μάλιστα που οι πηγές δωρεάν περιεχομένου συνεχώς μειώνονται.

Αντιδράσεις για τις μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ

Να σημειώσουμε ότι αιχμές από την πλευρά των εναλλακτικών παρόχων υπήρξαν και για τις μεγάλες μειώσεις, της τάξης του 25%, που επέτρεψε η ΕΕΤΤ στα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ.

Ο κ. Κεραστάρης σημείωσε ότι η εποχή που διανύουμε δεν επιτρέπει μεγάλες αναταράξεις, ενώ κατηγόρησε την ΕΕΤΤ ότι δεν ενημέρωσε καν τους εναλλακτικούς παρόχους καθώς πληροφορήθηκαν τα νέα πακέτα του ΟΤΕ από την διαφημιστική καμπάνια του Οργανισμού.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πιπερίδη, η μεγάλη μείωση του 25% οφείλονταν στο γεγονός ότι η ρύθμιση για την προηγούμενη χρονιά ήρθε με ενιάμηνη καθυστέρηση και ουσιαστικά επρόκειτο για την σύμπτυξη των μειώσεων δύο ετών σε ένα.

ΓΓ ΥΠΟΜΕΔΙ: Υπάρχει χώρος για την υλοποίηση δικτύου FTTH

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Καθηγητής κ. Σωκράτης Κάτσικας, ως κεντρικός ομιλητής στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, αναφερόμενος στο θέμα του δικτύου Fiber To The Home (FTTH) σημείωσε ότι από την μελέτη που έχουν κάνει οι σύμβουλοι του υπουργείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «χώρος» για την υλοποίηση του δικτύου αυτού ωστόσο αυτό δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια.

Μια από τις λύσεις που έχουν μελετηθεί, και μένει να αποφασιστεί από την επόμενη κυβέρνηση αν θα προωθηθεί ή όχι, είναι η συμμετοχή του Δημοσίου στην χρηματοδότηση του έργου με κονδύλια που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου διευκρίνισε ότι για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το έργο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραδοθεί σε πλήρη λειτουργικότητα το 2015, χρονοδιάγραμμα που αρχίζει να γίνεται πλέον πιεστικό. 
 
Ο κ. Κάτσικας επεσήμανε ότι παρά την πρωτοφανή κρίση στη χώρα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, με μειωμένους βέβαια ρυθμούς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και να βοηθήσουν αποφασιστικά στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση, απαιτεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις πολιτικές εκείνες που στοχεύουν στην κατεύθυνση αυτή.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας πραγματοποιώντας και έναν άτυπο απολογισμό των δράσεων του υπουργείου στο χώρο των τηλεπικοινωνιών σημείωσε ότι το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε νομοθετικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας δεν έχει εκκρεμότητες έναντι της ΕΕ στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων και έχει ενσωματώσει το σύνολο της νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v