Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δικαιοσύνη ΑΠΕ και ανεξάρτητοι για τα φέσια

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης θα ζητήσουν με προσφυγές τους ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με τις μη πληρωμές από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στη δικαιοσύνη ΑΠΕ και ανεξάρτητοι για τα φέσια
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης θα ζητήσουν με προσφυγές τους ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με τις μη πληρωμές από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προσφυγές θα γίνουν κατά του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού –ΛΑΓΗΕ. Στο στόχαστρό τους η ανοχή που δείχνει στην παράβαση της νομοθεσίας από τη ΔΕΗ, η οποία εφαρμόζει αυθαιρέτως από τον περασμένο Σεπτέμβριο οικονομικό αυτο-συμψηφισμό των διακινούμενων ποσών ως Προμηθευτής και Παραγωγός.

Δηλαδή, η ΔΕΗ ως προμηθευτής, όπως και κάθε άλλος προμηθευτής πρέπει να καταβάλλει τα ποσά που αντιστοιχούν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από το σύστημα. Στη συνέχεια και με υστέρηση ενός και πλέον μήνα, η ΔΕΗ ως παραγωγός, όπως και κάθε άλλος παραγωγός πληρώνεται από το σύστημα (ΛΑΓΗΕ) για τις μεγαβατώρες που προσέφερε.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στις υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία της ημερήσιας αγοράς, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η αρχή του πλήρους διαχωρισμού των δραστηριοτήτων των καθετοποιημένων ενεργειακών επιχειρήσεων. Επιπλέον με την εφαρμογή του κώδικα, στους λογαριασμούς του Λειτουργού, υπήρχε μία έστω και τεχνητή ρευστότητα, με την οποία μπορούσε να εξυπηρετηθεί η αγορά.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αυτό-συμψηφισμός στον οποίο προβαίνει η ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της πωλούμενης ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά, οδήγησαν το ΛΑΓΗΕ σε άτυπη στάση πληρωμών, με σοβαρότατες επιπτώσεις έως και την ΔΕΠΑ, η οποία μετα δυσκολίας συγκεντρώνει από τους παραγωγούς τα ποσά, για τις πληρωμές του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα για τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Φωτοβολταϊκών –ΣΠΕΦ, σε επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ο ΛΑΓΗΕ επιτρέποντας ή εφαρμόζοντας μια σειρά από εσφαλμένες ρυθμίσεις, όπως ο οικονομικός αυτό-συμψηφισμός της ΔΕΗ ως Προμηθευτή και Παραγωγού από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και η καθυστέρηση είσπραξης ροών από τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Μεταφοράς) που αποκλειστικά αφορούν τις ΑΠΕ (π.χ. τέλος ΑΠΕ), «κατάφερε» το σύνολο των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ακόμη και τα «φέσια» από Energa και Hellaspower) να τα επιφορτίζονται οι ΑΠΕ του ηπειρωτικού συστήματος.

Σε αυτήν ακριβώς την αιτία οφείλεται το γεγονός ότι οι ΑΠΕ αυτές έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο την στιγμή που στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (υπάγονται στον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής) οι αντίστοιχοι παραγωγοί έχουν εξοφληθεί και για τον Μάρτιο».

Με το ίδιο σκεπτικό ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, καθώς και αυτοί καταλογίζουν στο ΛΑΓΗΕ, ότι ανέχεται τον αυτό-συμψηφισμό της ΔΕΗ. Οι υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνούν πλέον τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο ένας παραγωγός με 2 μονάδες σε λειτουργία, έχει λαμβάνειν περίπου 130 εκατομμύρια. Ας σημειωθεί δε ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στις οφειλές του προς τη ΔΕΠΑ για αγορές φυσικού αερίου.

Στις προτάσεις που ετοιμάζουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που ανέρχεται σε 320 εκατομμύρια ευρώ, (ετοιμάζεται να συνάψει δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), θα πρέπει να επιμεριστεί σε όλους του συμμετέχοντες στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικού, δηλαδή ΔΕΗ (περίπου 73%, , ΑΠΕ 7% και Ανεξάρτητοι παραγωγοί το υπόλοιπο).

Σήμερα, αντί για αυτό, με τον αυτό-συμψηφισμό στον οποίο προβαίνει η ΔΕΗ ως παραγωγός και προμηθευτής, το σύνολο του ελλείμματος του λογαριασμού βαρύνει τους ανεξάρτητους παραγωγούς και τις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα οι πρώτοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές για αγορές φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v