Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ το αμέσως επόμενο διάστημα θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε
μεγάλους καταναλωτές και θα καταπέσουν οι εγγυητικές επιστολές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Απειλεί να κόψει το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ
Η ΔΕΠΑ το αμέσως επόμενο διάστημα θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε
μεγάλους καταναλωτές και θα καταπέσουν οι εγγυητικές επιστολές.

Αυτά ενδεχομένως θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην τροφοδοσία της χώρας με
ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το 25% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από φυσικό αέριο.

Τις παραπάνω δραματικές εξελίξεις περιγράφει με λακωνικό τρόπο η διοίκηση της ΔΕΠΑ σε επιστολή της προς τους υπουργούς ΠΕΚΑ και Οικονομικών Γ. Τσάλτα και Γ. Ζανιά αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές από τη ΔΕΠΑ θεωρούνται αναπόφευκτες όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά, και μάλιστα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, τα προβλήματα της ΔΕΠΑ έχει ήδη παρουσιάσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Χάρης Σαχίνης στον υπηρεσιακό υπουργό ΠΕΚΑ. Αύριο αναμένεται να έχει συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ προετοιμάζεται και ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να αποδεσμευθούν από τις τράπεζες περίπου 100 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την εξόφληση λογαριασμών προς τις εταιρίες Energa και Hellas Power, οι άδειες των οποίων αφαιρέθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο. Το ποσό αυτό παραμένει δεσμευμένο στις τράπεζες για να διασφαλιστεί ότι το μέρος που αφορά το ΕΤΤΗΔΕ (χαράτσι) και τα δημοτικά τέλη θα δοθεί στους δικαιούχους (Δημόσιο, ΟΤΑ).

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή αποτέλεσε μία από τις αφορμές για την ασφυξία στην αγορά ενέργειας, καθώς περίπου 70 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό αντιστοιχούν σε αγορές ενέργειας και σε τέλη χρήσης δικτύου, τα οποία πρέπει να εισπράξουν η ΔΕΗ, διαχειριστές και ανεξάρτητοι παραγωγοί.

Πάντως, όπως εκτιμούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική εξομάλυνση και οι συζητούμενες λύσεις (δάνεια προς ΛΑΓΗΕ κ.λπ.) θα λειτουργούν σαν ασπιρίνες όσο η ΔΕΗ δεν κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση των οφειλών ύψους 1,3 δισ. ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Όπως παρατηρούν οι ίδιοι, μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών δεν προέρχεται από καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά και από καταναλωτές που εκμεταλλεύονται τη ρευστή κατάσταση και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Ακόμη και το 30% των οφειλών αυτών να εισρεύσει στην αγορά, το πρόβλημα επιλύεται σε μεγάλο βαθμό καθώς το έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σήμερα σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ φθάνουν στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v