Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνδικαλιστικός πόλεμος στη ΔΕΗ

Βαριές κουβέντες και εξώδικα ανταλλάσσονται μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου με αφορμή τις συζητήσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση. Το... φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ και οι μνημονιακοί!

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Συνδικαλιστικός πόλεμος στη ΔΕΗ
Το «μέτωπο μνημονιακών - αντιμνημονιακών» μεταφέρεται και στο εσωτερικό των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται πλέον σε θέσεις μάχης. Ο Σπάρτακος με πάνω από 3.000 μέλη αμφισβητεί ευθέως την αντιπροσωπευτικότητα της ΓΕΝΟΠ, κατηγορεί τη διοίκησή της για μεθοδεύσεις «σταλινικού τύπου», ενώ η ΓΕΝΟΠ κατηγορεί τον Σπάρτακο ότι έχει προσχωρήσει στο μνημονιακό στρατόπεδο, γι' αυτό και οι ανακοινώσεις της προβάλλονται από συγκεκριμένα Μέσα.

Με αφορμή την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης από τη ΓΕΝΟΠ, η ηγεσία της δέχτηκε νέα επίθεση από το σωματείο Σπάρτακος. Το σωματείο αυτό, που εκπροσωπεί εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής» (ορυχεία, μονάδες παραγωγής), κατηγορεί τη ΓΕΝΟΠ ότι με τη σύμβαση που ενέκρινε οριακή πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής και στα ορυχεία.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σπάρτακος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν εξουσιοδότησε τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ να προχωρήσει στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ειδικά όταν η πλειονότητα των σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε σταθμούς παραγωγής και ορυχεία εκφράζει την αντίθεσή της.

Σε συνέχεια της τοποθέτησης αυτής, η διοίκηση του Σπάρτακου απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ. Με αυτό υπενθυμίζει κατ' αρχάς ότι μετά τη «διάσπαση» της ΔΕΗ σε 3 εταιρείες (παραγωγή - μητρική, δίκτυο μεταφοράς, δίκτυο διανομής) αποτελεί την πολυπληθέστερη επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση προσωπικού στη ΔΕΗ Α.Ε., ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Επίσης, τονίζει ότι η συλλογική σύμβαση που υπεγράφη και στηρίζεται σε σχέδιο που συνέταξε η αρμόδια διεύθυνση της επιχείρησης προβλέπει μειώσεις για το παραγωγικό προσωπικό και γενικότερα ρυθμίσεις με τις οποίες διαφωνεί πλήρως.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι είναι το σωματείο με τον μεγαλύτερο αριθμό μελών, «ΔΕΝ εξουσιοδοτεί τη ΓΕΝΟΠ/-ΔΕΗ να υπογράψει το σχέδιο της ΕΣΣΕ που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ την Πέμπτη 24/5/2012 και καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. σε άμεση συνάντηση-διαπραγμάτευση». Και το εξώδικο καταλήγει: «Σε διαφορετική περίπτωση, με ευθύνη του σωματείου, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, μηδέ εξαιρουμένων και των απεργιακών κινητοποιήσεων».

ΓΕΝΟΠ: Είστε «μνημονιακοί»

Η απάντηση της ΓΕΝΟΠ ήρθε με ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας. Με αυτήν, κατηγορεί την ηγεσία του Σπάρτακου ότι συμπαρατάσσεται με τις «μνημονιακές» δυνάμεις που επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ, λόγω της αντιμνημονιακής της στάσης. Όπως αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση από τις πρώτες της γραμμές, «Λυπούμαστε όμως ιδιαίτερα που σε αυτούς που επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εδώ και έναν χρόνο με τον 'δικό της τρόπο' συμμετέχει και η ηγεσία του σωματείου Σπάρτακος.

• Μια ηγεσία που ποτέ δεν σήκωσε με ένταση και πάθος τη σημαία του
αντιμνημονιακου αγώνα.
• Μια ηγεσία που δεν έβγαλε παρά μονάχα μια ανακοίνωση, χωρίς καμία δράση για τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα και τη χρησιμοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας σε μοχλό εκβιασμού της κοινωνίας» κ.λπ.

Μάλιστα, κατηγορεί τον Σπάρτακο ότι συμμετέχει και αυτός σε ένα ευρύτερο σχέδιο υπονόμευσης, αμφισβήτησης και οικονομικού στραγγαλισμού της ΓΕΝΟΠ. Ως απόδειξη όλων αυτών είναι κατά τη ΓΕΝΟΠ «οι αλλεπάλληλες απαξιωτικές και υπονομευτικές ανακοινώσεις της ηγεσίας του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προς τη ΓΕΝΟΠ» που «ω, του θαύματος» κάθε φορά φουσκωμένες από υπερβολές προβάλλονται μέσα από 4 συγκεκριμένες εφημερίδες, έναν ραδιοφωνικό και έναν τηλεοπτικό σταθμό που έχουν πάρει εργολαβία το χτύπημα της ομοσπονδίας εδώ και 2 χρόνια».

Η ομοσπονδία στη σημείο αυτό αναφέρεται στα γνωστά ευρήματα των ελέγχων από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το ΣΔΟΕ για τις σπατάλες και τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης από τη ΔΕΗ.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΓΕΝΟΠ αναφέρει: «Εάν τώρα σταθούμε να δούμε ποιοι είναι οι σοβαροί και αξεπέραστοι(!) λόγοι που οδήγησαν την ηγεσία του Σπάρτακου σε αυτήν τη διασπαστική απόφαση, τότε όλοι θα καταλάβουν ότι οι μάσκες έπεσαν και ότι πίσω από αυτήν την επίθεση κρύβεται ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σταθερά και αταλάντευτα εξακολουθεί να είναι ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στα συμφέροντα και κυρίως το ότι έχει μια στάση συνέπειας απέναντι στον κόσμο της εργασίας, αποφεύγοντας να δώσει διαπιστευτήρια και στήριξη σε όσους αφαίρεσαν τις κατακτήσεις του και έκλεψαν τα όνειρα και τη ζωή του».

Φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ

Η κόντρα ΓΕΝΟΠ - Σπάρτακου έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη εδώ και δύο χρόνια, ενώ πάντα το σωματείο της Πτολεμαΐδας ήταν συμπαγής δύναμη, την οποία υπολόγιζαν ιδιαίτερα οι πρόεδροι της ΓΕΝΟΠ στο ενδοσυνδικαλιστικό παιχνίδι συσχετισμών.

Η ένταση της κόντρας έχει σχέση με τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας και τη διάσπαση της ΔΕΗ στη μητρική εταιρεία, που επιπλέον ελέγχει τα λιγνιτωρυχεία και τις μονάδες παραγωγής, και στις εταιρείες ΑΔΜΗΕ, που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς, και ΔΕΔΔΗΕ, που ελέγχει το δίκτυο διανομής.

Έτσι, τα σωματεία των εργαζομένων στη μεταφορά και κυρίως στη διανομή, που είναι από τα πολυπληθέστερα, στην ουσία ανήκουν σε διαφορετικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, που προέρχεται από την ΕΤΕ ΔΕΗ (Διανομή), παραμονές της απόσχισης του ΔΕΔΔΗΕ, «μετατέθηκε» στον ΑΗΣ Λαυρίου, δηλαδή σε επιχειρησιακή μονάδα που ελέγχεται απευθείας από τη μητρική ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις μονάδων, και οι δύο οργανώσεις είναι αντίθετες. Ωστόσο, ο Σπάρτακος, παρότι με κάθε ευκαιρία δηλώνει την αντίθεσή του στην προοπτική αυτή, στην περίπτωση της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 για την οποία συζητείται η προοπτική να συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια, εμφανίστηκε διατεθειμένος να το συζητήσει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οπωσδήποτε η μονάδα θα κατασκευαστεί και θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Προτάσσει δηλαδή τη διατήρηση της παραγωγικής υποδομής και των θέσεων εργασίας, παρά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αξιολογώντας ιδιαίτερα τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ.

Τέλος, είναι κοινό μυστικό το «φλερτ» του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλη την προηγούμενη διετία, και ιδίως μετά την επιβολή του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τάχθηκε απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος για το οποίο όπως έλεγε αγωνίστηκε για πάρα πολλά χρόνια. Σε ερωτήσεις για το αν συνεχίζει να παραμένει ΠΑΣΟΚ, μέχρι πρόσφατα απαντούσε ότι είναι ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει το κόμμα.

Ωστόσο, στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του, τις παραμονές του περασμένου Πάσχα, η απάντηση στο ίδιο ερώτημα ήταν ότι παραμένει σοσιαλιστής και αντιμνημονιακός και θα αντιτίθεται σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως αυτές του μνημονίου, χωρίς καμία αναφορά στο ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση Σπάρτακου

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σπάρτακος απάντησε στη ΓΕΝΟΠ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Συνάδελφοι της ΓΕΝΟΠ. Η ηγεσία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ υλοποιεί αποφάσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ομόφωνες και ουδέποτε ακολούθησε την τακτική των 'παρασκηνιακών κινήσεων', αλλάζοντας μάλιστα με σταλινικού τύπου διαδικασίες τους συμβούλους του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να εξασφαλίσει με ισχνές πλειοψηφίες -όπως έγινε πρόσφατα στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ- αποφάσεις που είναι τοις πάσι γνωστό ότι τις απορρίπτει το σύνολο των εργαζομένων που ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκπροσωπεί».

Σε άλλο σημείο της απάντησης, το σωματείο της Πτολεμαΐδας προσάπτει στη ΓΕΝΟΠ ότι έχει συνδικαλιστές που «δεν γνωρίζουν καν ότι έχει προκηρυχτεί απεργία», όταν οι εργαζόμενοι του Σπάρτακου γράφουν μέρες και όχι ώρες απεργίας.

«Τη στηρίζουν αυτοί που έχουν τη δυναμική να κλείσουν σταθμούς παραγωγής και ορυχεία, χάνοντας μάλιστα 'πανάκριβα μεροκάματα'. Τους αγώνες ενάντια στο μνημόνιο τους στηρίζουν οι δράσεις στους χώρους εργασίας και οι κινητοποιήσεις-αγώνες που δίνονται στους δρόμους και όχι με 'καθιστική διαμαρτυρία' στα γραφεία, μέσω της έκδοσης κατευθυνόμενων δελτίων τύπου».

Και έπεται συνέχεια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v