Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία ΕΛ.ΠΕ.- ΛΑΡΚΟ στις ΑΠΕ

Άδειες για δύο μονάδες φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 7,5 μεγαβάτ έλαβε το μικτό σχήμα που σύστησαν τα ΕΛ.ΠΕ. και η ΛΑΡΚΟ. Οι μονάδες θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις που ελέγχει η ΛΑΡΚΟ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Συνεργασία ΕΛ.ΠΕ.- ΛΑΡΚΟ στις ΑΠΕ
Άδειες για δύο μονάδες φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 7,5 μεγαβάτ έλαβε το μικτό σχήμα που σύστησαν τα ΕΛ.ΠΕ. και η ΛΑΡΚΟ.

Οι μονάδες θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις που ελέγχει η ΛΑΡΚΟ στο Κόκκινο Βοιωτίας (ορυχεία σιδηρονικελίου) και στα Σέρβια Κοζάνης (λιγνίτης).

Στη μικτή εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο ΕΛΠΕ ΛΑΡΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ συμμετέχουν με 51% η θυγατρική του πετρελαϊκού ομίλου ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και με 49% η θυγατρική της μεταλλουργικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ Ενεργειακή.

Η συμφωνία των δύο εταιρειών για τη συνεργασία τους στις ανανεώσιμες πηγές ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούλιο με στόχο την αξιοποίηση των επιμέρους πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι δύο φορείς.

Η ΛΑΡΚΟ διαθέτει μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτουν τεχνογνωσία στα θέματα κατασκευής και ενεργειακής διαχείρισης.

Για τα ΕΛ.ΠΕ. η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι σημαντικός στρατηγικός τους στόχος και η συνεργασία με τη ΛΑΡΚΟ είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου τουλάχιστον 100 MW ΑΠΕ τα επόμενα 3 χρόνια.
 
Όχημα για τη δραστηριότητα αυτή είναι η θυγατρική, ΕΛ.ΠΕ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία ιδρύθηκε το 2006. Στις εκτάσεις της ΛΑΡΚΟ θα επιδιωχθεί η δημιουργία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 17 μεγαβάτ μέσω του μικτού σχήματος.

Ωστόσο, τα ΕΛ.ΠΕ. ήδη λειτουργούν την πρώτη φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 500 κιλοβάτ, η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο βιομηχανικό συγκρότημα Ελευσίνας.

Επίσης, η θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. έχει λάβει άδεια για δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με καύση βιομάζας και με ισχύ 4,7 μεγαβάτ και προϋπολογισμό 12,6 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα θα εγκατασταθεί στο Σουφλί του Έβρου και θα αξιοποιεί ετησίως 50-60.000 τόνους βιομάζα που θα προέρχεται από τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών (βαμβάκι, καλμπόκι), αλλά και ενεργειακές καλλιέργειες, όπως αγριαγκινάρα.

Η δραστηριοποίηση του πετρελαϊκού ομίλου στις Ανανεώσιμες Πηγές σχετίζεται με την επιδιωκόμενη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.

Στην κατεύθυνση αυτή ο όμιλος έχει επενδύσει την τελευταία 12ετία πάνω από 100 εκατ. ευρώ στις λειτουργούσες παραγωγικές μονάδες, και συγκεκριμένα σε έργα ενεργειακής βελτιστοποίησης, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, στη νέα επένδυση αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας, πάνω από 150 εκατομμύρια διατέθηκαν αποκλειστικά για έργα περιβαλλοντικής σημασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v