Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Γλυκοκοιτάζει τα διαθέσιμα του ΤΧΣ

Το «μαξιλάρι» ασφαλείας του ΤΧΣ…γλυκοκοιτάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μέρα με τη μέρα διαπιστώνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα συρρικνώνονται και μας βγάζουν-δεν μας βγάζουν μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

ΥΠΟΙΚ: Γλυκοκοιτάζει τα διαθέσιμα του ΤΧΣ
Το «μαξιλάρι» ασφαλείας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας …γλυκοκοιτάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μέρα με τη μέρα διαπιστώνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα συρρικνώνονται και μας βγάζουν-δεν μας βγάζουν μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
 
Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση εσόδων η οποία ξεπερνά το 25% και αγγίζει το 30% τον Μάιο, κάνοντας την κατάσταση ασφυκτική και δημιουργώντας πλέον με μαθηματική ακρίβεια τις προϋποθέσεις για υστέρηση εσόδων τακτικού προϋπολογισμού πάνω από μισό δισ. ευρώ στο πεντάμηνο. Άλλωστε, ήδη από τα στοιχεία τετραμήνου προκύπτει υστέρηση εσόδων 495 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς έχει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα και αύριο αλλεπάλληλες συσκέψεις με συνεργάτες του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Καραγιώργη Σερβίας προκειμένου να ελέγξει -όσο είναι δυνατό- την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για δανεισμό του Δημοσίου από το ΤΧΣ και το «μαξιλάρι» των περίπου 3 δισ. ευρώ. Πηγές του ΤΧΣ, απαντώντας σε υποθετικό σχετικό ερώτημα, ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι το ΤΧΣ έχει σήμερα περίπου 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 δισ. θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα «απαγορεύεται» να δοθούν στο Δημόσιο, εκτός εάν βρεθεί μια νομική φόρμουλα...

Στην προσπάθεια να βρεθούν έσοδα του ΥΠΟΙΚ, όπως έχει γράψει το euro2day, έχει ήδη στείλει μαζικά επιστολές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο έκδοσης επιπλέον εντόκων γραμματείων, κάτι που όμως θα απαιτήσει την άδεια των δανειστών μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v