Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕWG: Ζήτησε προετοιμασία για περίπτωση Grexit

Το Reuters υποστηρίζει ότι το EWG ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την πιθανότητα να ζητήσει η Ελλάδα έξοδο από ευρώ. Δίνουν και "προίκα" 50 δισ.€! Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ.

ΕWG: Ζήτησε προετοιμασία για περίπτωση Grexit
Tο Eurogroup Working Group ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να αποφασίσει την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε.  

Το μήνυμα μεταφέρθηκε στις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το Reuters υποστηρίζει ότι έχει δει memo το οποίο ετοιμάστηκε από χώρα-μέλος και δίνει ορισμένες λεπτομέρειες για το τι θα πρέπει να εξετάσουν οι χώρες.

Σημειώνεται ότι στο EWG συμμετέχουν αξιωματούχοι που προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών οικονομικών και οι οποίοι επίσης αποτελούν το συμβούλιο του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, EFSF.

"Το EWG συμφώνησε ότι κάθε χώρα της ευρωζώνης πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ξεχωριστά για τις πιθανές επιπτώσεις από πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ", σημείωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

"Τίποτα δεν είχε προετοιμαστεί ως τώρα σε επίπεδο ευρωζώνης, από φόβο μήπως υπάρξουν διαρροές", πρόσθεσε.

Τη συμφωνία του EWG τη Δευτέρα επιβεβαίωσε και δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, το memo περιέχει λεπτομέρειες για τις πιθανές επιπτώσεις ελληνικής εξόδου σε κάθε κράτος-μέλος και υπογραμμίζει ότι αν κάτι τέτοιο τελικά συμβεί θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα "βελούδινο διαζύγιο".

Τονίζει ακόμα ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει μπορεί να της παρασχεθεί στήριξη από το ΔΝΤ και την Ε.Ε ύψους 50 δισ. ευρώ.

Δεν είμαι ενήμερος, δηλώνει ο Ολάντ

Δεν έχω λάβει γνώση για το φημολογούμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εξέδωσε το Eurogroup Working Group, το οποίο ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ετοιμάσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να αποφασίσει την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. 

ΥΠΟΙΚ: Δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα

Από ελληνικής πλευράς "το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν, πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group, ζητήθηκε απο τα κράτη μέλη να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ.

Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της".

Εμμεση βελγική επιβεβαίωση

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου ωστόσο, Steven Vanackere, επιβεβαίωσε εμμέσως την ύπαρξη του υπομνήματος, δηλώνοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να μην έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v