Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοιξε ο δρόμος για τα €18 δισ. στις τράπεζες

Το πρώτο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ολοκληρώνεται σήμερα. Διαβιβάζονται στις τράπεζες τα συμβόλαια προεγγραφής για τη διάθεση των κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ.

Άνοιξε ο δρόμος για τα €18 δισ. στις τράπεζες
Το πρώτο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί σήμερα, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαβιβαστούν στις τράπεζες τα συμβόλαια προεγγραφής για τη διάθεση των ομολόγων ύψους 18 δισ. ευρώ από τον EFSF.
 
Η σχετική επίσημη ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τρίτης από τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εν συνεχεία, τα εν λόγω ομόλογα που έχουν αξιολόγηση 3Α θα δοθούν από τις ελληνικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντλήσουν συνολικά ρευστότητα ίσης αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ. Μετά την κίνηση αυτή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα 18 δισ. ευρώ αποτελούν το πρώτο μέρος των 25 δισ. ευρώ που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ, όπως αυτό συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011.


Αναλυτικά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΧΣ 

"Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε ομόφωνα το οριστικό κείμενο της Σύμβασης Προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το κείμενο της Συμβάσεως Προεγγραφής θα διαβιβασθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 στις Τράπεζες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v