Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" στο δημόσιο χρέος

Την πρώτη βουτιά δημοσίου χρέους μετά από δεκαετίες διαρκούς ανόδου αποτυπώνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Βουτιά στο δημόσιο χρέος
Την πρώτη βουτιά δημοσίου χρέους μετά από δεκαετίες διαρκούς ανόδου αποτυπώνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
Μετά το PSI, το χρέος κεντρικής διοίκησης (συνυπολογίζεται και το ενδοκυβερνητικό χρέος που εξαιρείται στο χρέος γενικής κυβέρνησης) υποχώρησε στα 280,292 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2012 από 367,978 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ακόμα επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους καθώς μετά το PSI, το 67,1% του χρέους είναι μακροπρόθεσμο με διάρκεια άνω των 5 ετών (από 38,7% το Δεκέμβριο) 24,2% έχει διάρκεια μεταξύ ενός και πέντε ετών ( από 47,6%) και μόλις 8,7% (από 13,7%) είναι βραχυπρόθεσμο και πρέπει να εξοφληθεί στη διάρκεια ενός έτους.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στο τέλος Μαρτίου, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου ήταν 4,4 δισ. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα του Δημοσίου να καλύπτει τις ανελαστικές του δαπάνες καθώς στο μεταξύ τα μόνα χρήματα που ήρθαν από τους διεθνείς πιστωτές είναι τα 4,2 δισ. ευρώ της δόσης Μαϊου τα οποία κάλυψαν αποκλειστικά υποχρεώσεις σε λήξεις ομολόγων και τόκους και δεν προβλέπεται να έρθουν άλλα χρήματα μέχρι τουλάχιστον να σχηματιστεί κυβέρνηση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v