Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γραμμή Μαζινό έως την κάλπη

Γραμμή άμυνας της οικονομίας για να κρατηθεί όρθια έως την επόμενη προσφυγή στις κάλπες χαράσσουν το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ. Τα ταμειακά διαθέσιμα, τα "θύματα" του δεν πληρώνω, οι τράπεζες και ο κίνδυνος... ατυχήματος.

Γραμμή Μαζινό έως την κάλπη
Γραμμή άμυνας της ελληνικής οικονομίας για να κρατηθεί όρθια έως την επόμενη προσφυγή στις κάλπες χαράσσουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε ένα σχέδιο με δύο σκέλη, που αφορούν τη δυνατότητα του Δημοσίου να πληρώνει τις βασικές του υποχρεώσεις και το τραπεζικό σύστημα να έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα. Τα δεδομένα είναι απλά και ευανάγνωστα:

1. Το ταμείο στο κόκκινο. Μέχρι να συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση, η τρόικα δεν πρόκειται να επανέλθει και επομένως δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα δόση από το πακέτο βοήθειας χωρίς έγκριση.

Αυτό σημαίνει απλά ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να πορευθούμε με ίδιους πόρους. Τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως το τέλος Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δραματική υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Τα μηνύματα είναι αρνητικά αφού ήδη στο πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφεται υστέρηση εσόδων πάνω από 350 εκατ. ευρώ και η ισορροπία του προϋπολογισμού διατηρείται (παραμένει εντός στόχων το έλλειμμα) λόγω της παράλληλης συγκράτησης των δαπανών σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προγραμματισμένα κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Τη συνταγή αυτή θα ακολουθήσει σε πολλαπλάσιο βαθμό το υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση. Η συνταγή «δεν πληρώνω» αφορά κάθε δαπάνη πλην των απολύτως απαραίτητων για τη λειτουργία του κράτους, με πρώτο θύμα τις επιστροφές φόρων και ΦΠΑ, την ώρα που ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ξεπερνούν τα 6,3 δισ. ευρώ και η μη έλευση νέων δανειακών κεφαλαίων στραγγαλίζει τις προσδοκίες της αγοράς για σταδιακή εξόφληση του βερεσέ.

2. Οι τράπεζες. Κύριο μέλημα είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος καθώς οι εκροές καταθέσεων επανήλθαν στο προσκήνιο και η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος δεν έχει καν ξεκινήσει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιδιώξουν έως το τέλος της εβδομάδας να δοθεί η «προκαταβολή» της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη είναι προφανές ότι δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η ρευστότητα του συστήματος.

Η κατάσταση, πάντως, είναι βέβαιο ότι απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Το ευτύχημα είναι ότι τα 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκονται ήδη από τις 19 Απριλίου σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v