Βρήκαν την πρόταση, ψάχνουν το ΣΥΡΙΖΑ

Αν δεν αλλάξει στάση ο Αλ. Τσίπρας οδηγούμαστε σε εκλογές δηλώνει ο Φ. Κουβέλης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποδέχονται την πρόταση ΔΗΜΑΡ για οικουμενική κυβέρνηση. Σκληρή επίθεση Σαμαρά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Βρήκαν την πρόταση, ψάχνουν το ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Φ. Κουβέλης για οικουμενικό σχήμα διετίας, το οποίο θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ ωστόσο θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα ξεκαθαρίζοντας, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μόνο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Σημείωσε πάντως ότι θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να διαφοροποιηθεί η κατάσταση.

Το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ ασκούν έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι μπλοκάρει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης γιατί πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει διατεθειμένος να μετέχει σε ένα τέτοιο σχήμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα μετά το προγραμματισμένο για τις 19.00 ραντεβού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αρνητική αναμένεται και η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Π. Καμμένου.

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνει στου Κασίδι το κεφάλι

«Η πρόταση Κουβέλη αγγίζει τη δική μας πρόταση», είπε ο αρχηγός της Ν.Δ στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορεί για τα προβλήματα της χώρας και ετοιμάζεται για εκλογές. Θα πρέπει να ξέρουν όμως ότι απέναντι θα βρίσκεται το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο. Θα συγκροτηθεί από προσκλητήριο που απευθύνουμε σε όλη την κεντροδεξιά, είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. Για το κεντροδεξιό μέτωπο "δεν μπαίνω σε ονοματολογία γιατί χρειάζεται σύνεση, προσοχή και σοβαρότητα" τόνισε.

Μιλώντας στην κοιβουλευτική του ομάδα ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις δυο προτάσεις του κόμματος του. «Από την επομένη των εκλογών δώσαμε δύο εναλλακτικές λύσεις:
- Πρώτον, αφού δεν βγαίνει κυβέρνηση από κανένα κόμμα κι από κανένα συνδυασμό δύο κομμάτων, τότε μπορεί να προκύψει μόνο Οικουμενική Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας. Όπου εμείς συμμετέχουμε και τη στηρίζουμε θέτοντας δύο μόνο προϋποθέσεις: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και να προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση για τροποποιήσεις του Μνημονίου.

Αν, παρ’ όλα αυτά, η πρότασή μας δεν γίνει δεκτή, τότε προτείναμε και εναλλακτική πρόταση: Να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τα άλλα κόμματα, στην οποία εμείς δεν θα συμμετέχουμε, αλλά θα της δώσουμε την «ανοχή» μας. Δηλαδή, θα απόσχουμε από την ψηφοφορία για την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεών της, ώστε να μπορέσουν να περάσουν, εφ’ όσον βέβαια συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι των παρόντων που απαιτεί το Σύνταγμα. Ο μόνος όρος που θέτουμε εδώ, είναι να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»,
ανέφερε.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πήρε τη δεύτερη θέση, αλλά δεν είχε πρόγραμμα εξουσίας και αυτό φάνηκε τις ημέρες που ακολούθησαν τις εκλογές. «Μαθαίνουν ως μαθητευόμενοι μάγοι στου Κασίδι το κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσεθεσε ότι προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.



Η πρόταση Κουβέλη

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, προτείνει οικουμενική κυβέρνηση με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα σέβεται το μήνυμα της κάλπης, και δύο στόχους:

- Να κρατήσει τη χώρα μέσα στην Ε.Ε. και το ευρώ.

- Να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.


Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το κόμμα του και ο ίδιος δεν διεκδικούν τίποτε, πέραν της ικανοποίησης ότι συνέβαλαν στην προσπάθεια.

Αναλυτικά, η δήλωση του Φ. Κουβέλη έχει ως εξής:

"Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους. Απευθύνομαι προς όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και τους γνωστοποιώ την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για συγκρότηση κυβέρνησης. Την πρόταση αυτήν απηύθυνα πριν από λίγο στον κ. Βενιζέλο και είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Προτείνω τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.
Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή: πρώτον, να κρατήσει τη χώρα μέσα στην Ε.Ε. και το ευρώ και, δεύτερον, να ξεκινήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη, με την κοινωνία όρθια και με τη νέα γενιά παρούσα.

Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον τόπο. Επισημαίνω ότι εμείς και εγώ προσωπικά δεν διεκδικούμε τίποτε πέρα από την ικανοποίηση να έχουμε συμβάλει σε έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού και της χώρας".

Βενιζέλος: Συμπίπτουν οι θέσεις μας

Η πρόταση Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με τη δική μας, είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτό είναι ένας καλός οιωνός στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πλήρης δήλωση του Ε. Βενιζέλου έχει ως εξής: "Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Φώτη Κουβέλη ήταν πολύ ουσιαστική. Ο κ. Κουβέλης, όπως ακούσατε, διατύπωσε μια συγκεκριμένη και υπεύθυνη πρόταση. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στις απόψεις μας.

Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με την πρότασή μας για οριστική και ασφαλή υπέρβαση του μνημονίου, το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια, με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τις συνθήκες να γίνονται καλύτερες και όχι χειρότερες για τους Έλληνες πολίτες.

Άρα, το πρώτο βήμα της διαδικασίας της διερευνητικής εντολής που έλαβα το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορώ να πω ότι είναι, αν όχι αισιόδοξο, πάντως ένας καλός οιωνός.

Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου. Αύριο το πρωί θα συναντηθώ με τον πρόεδρο της Ν.Δ., τον κ. Σαμαρά, και με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα ανταποκριθούν στην παράκλησή μου να τους συναντήσω. Προφανώς θα ξανασυναντηθώ και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα.

Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Παπαρήγα, που μου επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματός της, και θα συνεχίσω την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φάση της διαβούλευσης που θα διεξαχθεί με τον συντονισμό του κ. προέδρου της Δημοκρατίας
".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v