Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς πληρωμή το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

Προς την πλευρά της πληρωμής του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που δεν μετείχε στο PSI κλείνει η ζυγαριά, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Προς πληρωμή το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ
Προς την πλευρά της πληρωμής του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που δεν μετείχε στο PSI κλείνει η ζυγαριά, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υπέβαλε την πρότασή του στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, η οποία αφορά την πληρωμή του ομολόγου στις 15 Μαΐου, με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργεί μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, η εισήγηση του κ. Σαχινίδη προς τον πρωθυπουργό δεν ήταν ούτε θετική ούτε αρνητική.  

Με δεδομένο ότι εκτός PSI έμειναν ομόλογα συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει -όταν συγκροτηθεί- είτε να συνεχίσει τις πληρωμές είτε να τις διακόψει.

Αν όμως στις 15 Μαΐου δεν πληρωθεί το ομόλογο, η συνέχεια θα πάρει μορφή μονόδρομου, βάζοντας τη χώρα σε δικαστικές περιπέτειες και σε κήρυξη χρεοκοπίας σε μια στιγμή όπου είναι πιθανό να βρεθεί σε καθεστώς ακυβερνησίας ή στην καλύτερη περίπτωση με μια οικουμενική κυβέρνηση στα σπάργανα.

Δεδομένου ότι το θέμα, πέραν της οικονομικής διάστασης, έχει και έντονα πολιτικές προεκτάσεις (πληρωμή, για παράδειγμα, θα έδινε τα επιχειρήματα σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να ξιφουλκήσουν κατά κομμάτων που «κούρεψαν» μικροομολογιούχους και ασφαλιστικά ταμεία και πλήρωσαν τους κερδοσκόπους), οι τελικές αποφάσεις σχεδιάζεται να ληφθούν στην επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών.

Την συγκεκριμένη πρόταση μεταφέρει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Λουκάς Παπαδήμος, οποίος θα έχει επαφές για το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v