Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Τ. Αράπογλου για ασφαλιστικό τραπεζών

Στις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών με επίκεντρο τη θέση της Εθνικής Τράπεζας, όπως την εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος, Τάκης Αράπογλου, αναφέρονται σε σημερινά τους τηλεγραφήματα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Δηλώσεις Τ. Αράπογλου για ασφαλιστικό τραπεζών
Στις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών με επίκεντρο τη θέση της Εθνικής Τράπεζας, όπως την εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος, Τάκης Αράπογλου, αναφέρονται σε σημερινά τους τηλεγραφήματα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, oι τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους εν όψει της υιοθέτησης των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΔΛΠ) το επόμενο έτος, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τη Δευτέρα.

Υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τραπεζών... υπό ορισμένες προϋποθέσεις”, είπε στο Reuters ο Τάκης Αράπογλου μετά τη συνάντηση των διοικητών των τραπεζών με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη την περασμένη εβδομάδα.

Οι τράπεζες καταβάλλουν έντονες προσπάθειες να διευθετήσουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους προς τα επικουρικά ταμεία των εργαζομένων εν όψει της εφαρμογής των ΔΛΠ το 2005, που υποχρεώνουν τις εταιρίες να εγγράφουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους στις λογιστικές καταστάσεις τους.

Η στάση της Εθνικής Τράπεζας είναι κρίσιμη για την πρόοδο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών, της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων προκειμένου να βρεθεί λύση.

”Η Εθνική Τράπεζα μπορεί να συμφωνεί θεωρητικά στην πρόταση (των τραπεζών). Ωστόσο η πρόταση θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων”, είπε ο κ. Αράπογλου.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, με εξαίρεση την Εθνική και την Αγροτική, που διατηρούν δικά τους κύρια ταμεία ασφάλισης. Ωστόσο βάσει νόμου τα ταμεία των δύο τραπεζών αναμένεται να ενταχθούν στο ΙΚΑ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αντίθετα, στο σκέλος της επικουρικής ασφάλισης υπάρχουν 11 ταμεία στον κλάδο στα οποία συνεισφέρουν οι τράπεζες με σημαντικές και αυξανόμενες υποχρεώσεις προς τους υπάρχοντες και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Οι τραπεζίτες με πρόταση που έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση ζητούν την κατάργηση των 11 επικουρικών ταμείων και την αντικατάστασή τους από ένα στο οποίο θα υπαχθούν όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι μελλοντικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους προς το προτεινόμενο επικουρικό ταμείο ανέρχονται στα 4,7 δισ. ευρώ και ζητούν από την κυβέρνηση να καλύψει τα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Άλλα 2 δισ. προτίθεται να καταβάλουν άμεσα οι τράπεζες, ενώ 700 εκατ. ευρώ θα εισφέρουν τα ταμεία σε ακίνητη περιουσία.

Η Εθνική επιθυμεί την απορρόφηση του ταμείου κύριας ασφάλισης από το ΙΚΑ το 2005 αντί του 2008 όπως προβλέπεται -βασικό αίτημα για την επίτευξη συμφωνίας με τις υπόλοιπες τράπεζες. Εάν το αίτημα της Εθνικής ικανοποιηθεί, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η τράπεζα, σε ετήσια βάση.

”Η αρχική πρόταση (των τραπεζών) δεν περιελάμβανε το θέμα των κύριων ταμείων ασφάλισης. Τώρα όμως φαίνεται ότι οι άλλες τράπεζες συμφωνούν να περιληφθεί”, είπε ο κ. Αράπογλου.

---- Το τηλεγράφημα του Bloomberg

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλες ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να καλύψουν από κοινού τα συνταξιοδοτικά ελλείμματα του τραπεζικού κλάδου, δεν θα συνεισφέρει στην κάλυψη του ελλείμματος του επικουρικού ταμείου των εργαζομένων της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

”Η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη”, δήλωσε ο κ. Τάκης Αράπογλου σε συνέντευξή του. Η Εθνική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι στις ελληνικές τράπεζες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ιδρύσει ένα τραπεζικό ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από το κράτος και τις τράπεζες, προκειμένου να προστατέψει τις συντάξεις.

Οι τράπεζες έχουν έρθει κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την από κοινού κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας σήμερα, επαναδιατυπώνοντας τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Ο κ. Αράπογλου δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες, δεν ευθύνεται για τα ελλείμματα του ταμείου των εργαζομένων της. Οι τράπεζες δεν έχουν έλθει ακόμη σε συμφωνία σχετικά με αυτό το ζήτημα, δήλωσε ο ίδιος. Μεγάλες διαφορές παραμένουν, είπε ο κ. Αράπογλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v