Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Βλέπει επανεκκίνηση επενδύσεων μετεκλογικά

Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα μπορεί να προκύψει από τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς εδραιώνονται οι προσδοκίες για έξοδο από την κρίση, σημειώνει η Alpha Bank.

Alpha: Βλέπει επανεκκίνηση επενδύσεων μετεκλογικά
Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και κατά συνέπεια στις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μπορεί να προκύψει από τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς εδραιώνονται οι προσδοκίες για έξοδο της χώρας από την κρίση, σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο. 

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει απρόσκοπτα και, ενδεχομένως, με πιο αποφασιστικό και καλύτερα σχεδιασμένο τρόπο το έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εκμεταλλευόμενη πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχονται στη χώρα από το β΄ πακέτο χρηματοδοτικής ενίσχυσής της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Η νέα κυβέρνηση θα είναι επίσης σε πολύ καλύτερη θέση να εκμεταλλευτεί και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάκαμψη των επενδύσεων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, της επανεκκίνησης της υλοποίησης των μεγάλων οδικών έργων στη χώρα, της προώθησης των επενδύσεων στην ενέργεια και σε άλλους τομείς και των επενδύσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 γενικότερα.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τη μεγάλη ευκαιρία που παρέχεται στη χώρα με τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της και των δυνατοτήτων σημαντικής αναπτυξιακής χρηματοδότησής της από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνδυασμό με το έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η επικείμενη επανεκκίνηση των επενδύσεων θα συμβάλουν και πάλι στην ανάκαμψη των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, με ταυτόχρονη στροφή της ζήτησης προς τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, των οποίων η ανταγωνιστικότητα έχει τώρα βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2009.

Ήδη τον Μάρτιο του 2012 σημειώθηκε βελτίωση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ των προϊόντων εκτός καυσίμων και καπνού, γεγονός που σηματοδοτεί πολύ χαμηλότερη πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον μήνα αυτόν.

Επιπλέον, προοπτική μεγαλύτερης βελτίωσης στην αγορά υπάρχει για τους επόμενους μήνες, όπου αναμένονται και η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η έναρξη σταδιακής πορείας για βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά. Ήδη τον φετινό Μάρτιο οι καταθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, σημείωσαν αύξηση κατά 1 δισ. περίπου έναντι του προηγούμενου μήνα.

Στο μεταξύ, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της εγχώριας παραγωγής συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών υπερέβη τα 20 δισ. και έφτασε τα 22,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί διαχρονική επίδοση-ρεκόρ από 16,4 δισ. το 2010 και 12,8 δισ. το 2001. Η ποσοστιαία συμβολή των εξαγωγών αγαθών στη χρηματοδότηση των εισαγωγών αγαθών ανήλθε στο 51,9% το 2011, από 34,1% το 2010 και έναντι 34,9% το 2001. Η αύξηση της συμβολής αυτής συνεχίζεται και το 2012 λόγω τόσο της αύξησης των εξαγωγών όσο και της πτώσης των εισαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v